Načelnik Komunalne milicije najavio: Danas krećemo u borbu protiv buke! Kazne 200.000 dinara, oduzimaćemo instrumente i zvučne uređaje!

08.02.2022

08:12

0

Oni koji ponove prekršaj u roku od godinu dana mogu biti novčano kažnjeni od 500.000 do milion dinara

Načelnik Komunalne milicije najavio: Danas krećemo u borbu protiv buke! Kazne 200.000 dinara, oduzimaćemo instrumente i zvučne uređaje!
Copyright Profimedia

"Od danas krećemo u borbu protiv buke u Beogradu", istakao je za 24sedam načelnik Komunalne milicije Ivan Divac.

Beograđani već godinama unazad muče muku s bukom koja dolazi iz prestoničkih ugostiteljskih objekata, ali izgleda da je tome došao kraj.

Grad je nedavno usvojio Zakon o zaštiti od buke, a na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda, koja je poslednja u nizu koju je trebalo usvojiti kako bi bio rešen problem buke u gradu.

Tanjug/Nikola Anđić
 

- Od danas počinje kontrola buke u Beogradu, a da li će biti kažnjavanja, zavisi od toga šta ćemo zateći na terenu. Ukoliko budemo zatekli kršenje komunalnog reda, tj. lokale koji emituju buku iznad dozvoljenog nivoa, naravno da će biti kažnjavanja. Do sada smo upozoravali ugostitelje, a sada su već svi upoznati sa svojim obavezama. Nadam se da će sve biti kako treba i da neće biti kažnjenih - istakao je Divac za 24sedam.

Kako kaže, kazna za pravno lice je 200.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000, dok kazna koja se izriče preduzetnike iznosi 100.000 dinara.

- Oni koji ponove prekršaj u roku od godinu dana mogu biti novčano kažnjeni od 500.000 do milion dinara - kaže Divac.

Oduzimanje uređaja sa kojih se emituje buka

Divac je za 24sedam objasnio u kojim slučajevima će komunalni milicionari oduzimati uređaje sa kojih se emituje buka.

- Kada dođemo u objekat i zateknemo kršenje komunalnog reda, tj. buku preko dozvoljenog nivoa, onda izričemo novčanu kaznu i izdajemo naređenje da se buka smanji do dozvoljenog nivoa. Ukoliko i nakon toga nastave sa emitovanjem buke preko dozvoljenog nivoa, onda oduzimamo uređaj - naveo je načelnik Komunalne milicije.

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Dodao je da će posebnu pažnju obratiti na Cetinjsku ulicu.

- Ono što je rak-rana već godinama u Beogradu jeste zona Cetinjske ulice. Tu ćemo danas po podne da počnemo kontrolu. Takođe, imamo još neke ugostiteljske objekte koji su odranije identifikovani kao objekti sa najviše prijava od strane građana. Na njih ćemo posebno obratiti pažnju, a svakako ćemo nastaviti i da postupamo po prijavama građana - rekao je Divac za 24sedam.

Istakao je da je akustičnim zoniranjem grada predviđeno šest zona, a da u industrijskim zonama neće biti nikakvih ograničenja, osim u graničnim delovima sa drugim zonama.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Gradskom odlukom izuzeto je priobalje gde mogu da rade 24 sata, ali će i za njih posle 22 sata, a vikendom posle 23 sata, važiti ograničenje po nivou decibela koji mogu da proizvode - objasnio je Divac.

Takođe, dodao je da je u toku izrada sajta Komunalne milicije putem kojeg će građani moći da podnose prijave koje će biti prosleđivane patrolama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike