Beogradski Zoološki vrt spreman za zimu: Životinje namirene i smeštene u "tople" kuće

29.11.2020

13:32 >> 10:37

0

U ovom periodu uglavnom svi stanovnici Vrta dobre nade jedu više i kaloričnije, pa potrošnja hrane poraste za čak 30 posto kod nekih vrsta - kaže za 24seda

Beogradski Zoološki vrt spreman za zimu: Životinje namirene i smeštene u "tople" kuće
Copyright ATAImages/AntonioAhel

Iako kalendarski zima još uvek nije počela, u beogradskom Zoološkom vrtu uveliko se spremaju za najhladnije godišnje doba. Pripremljene su zalihe hrane za predstojeće hladne dane, a skoro sve životinje već su smeštene u zimovnike.

Kako za 24sedam kažu iz “Vrta dobre nade”, tradicionalno, kao i svake godine do sada, oni spremno dočekuju zimsku sezonu.

– Sve životinje su se unosile sukcesivno, kako je dolazilo hladnije vreme, u svoje tople zimovnike. Prvo su zbrinuti oni najosetljiviji, poput krunastog goluba i mnogih tropskih životinja, a posle, kako je temperatura sve više padala, tako su i krupnije životinje morale da uđu u svoje tople “kuće” – kaže za 24sedam biolog iz beogradskog Zoološkog vrta, Kristijan Ovari.

On ističe da je jako bitno za zimski period, bez obzira o kojim životinjama se radi, da sve one imaju štalice i grejne prostore u koje mogu da se zavuku, kako bi imale svoj komfor i priliku da se ugreju.

Printscreen/YouTube/bensedin

– Možda andski kondor može da izdrži niske temperature, ali kada je jako hladno i on voli da se zavuče u svoju kućicu, kako ne bi bio na kiši ili snegu. Isto važi za bizone, kao i  mnoge druge životinje kojima hladnoća nije strana  – kaže Ovari i napominje kako je zaposlenima u Zoo-vrtu jako bitno da sve životinje imaju mogućnost nekog skrovišta.

Pročitajte još: Zoološki vrt postao bogatiji za dve bebe vidre (VIDEO)

Kada god to vreme omogućava, kaže on, vrata štalica su otvorena, tako da životinje mogu same da biraju da li žele da budu napolju ili unutra.

Posetioci većinu životinja mogu uvek videti i u svom unutrašnjem prostoru, ali ove godine objekat zmijare i majmunare zatvoren je zbog epidemioloških mera, kako se posetioci ne bi gužvali u zatvorenom prostoru.

Pixabay/zdenet

– Što se tiče životinja kao što su beli vuk, irvasi, jeleni njima svakako ovo hladno vreme jako prija, što znači da su sada u prirodnoj temperaturi svoje prapostojbine, ali sa druge strane to ne znači da nemaju povećane energetske potrebe, pa se mi o njima podjednako brinemo kao i o svim drugim životinjama. U zimskom periodu uglavnom sve životinje jedu više i kaloričnije, pa potrošnja hrane poraste za čak 30 posto kod nekih vrsta – rekao je Ovari.

Pročitajte još: Zoološki vrt postao bogatiji za dve bebe vidre (VIDEO)

Uginula čuvena Cica iz Beo zoo vrta: Nestašna mezimica džeparila koga je stigla

Posetilaca u “Vrtu dobre nade” trenutno nema puno, a na manji broj gostiju uticala je najviše pandemija koronavirusa, zbog koje turisti, koji inače rado posećuju zoo-vrt, ove sezone nisu ni dolazili u naš glavni grad.

Radno vreme je svakog dana od devet do 17 časova. Odrasli će za ulaznicu morati da izdvoje 550 dinara, za decu uzrasta do 15 godina cena karte je 350 dinara, dok mlađi od tri godine mogu besplatno da uživaju u carstvu životinja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike