Deca Beograda: Srđan Jovanović - fudbalski sudija sa bogatim međunarodnim iskustvom

27.02.2022

18:30

0

Već godinama sudi u Ligi šampiona i Ligi Evrope, dok ga često viđamo i na mečevima državnih timova

Deca Beograda: Srđan Jovanović - fudbalski sudija sa bogatim međunarodnim iskustvom
Copyright Srđan Jovanović MN Press

Srđan Jovanović trenutno je najbolje rangirani fudbalski sudija iz Srbije. Ima bogato internacionalno iskustvo i gotovo je redovan na utakmicama pod okriljem UEFA, a večeras mu je pripala čast da sudi 166. večiti derbi u fudbalu.

Bio je ovo Jovanoviću ukupno treći međusobni susret večitih koji je sudio, ali drugi u prvenstvu s obzirom na to da je prošle sezone delilo pravdu u finalu Kupa, gde je Crvena Zvezda bila bolja od Partizana posle izvođenja jedanaesteraca. 

Srđan Jovanović rođen je u Beogradu 9. aprila 1986. godine. 

MN Press
 

Redovno deli pravdu na utakmicama Superlige Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima. Već godinama sudi u Ligi šampiona i Ligi Evrope, dok ga često viđamo i na mečevima državnih timova.

Nalazi se na spisku Fifinih međunarodnih sudija od 2015. godine, a od 2021. uvršten je u Uefinu grupu elitnih sudija. Posle Milorada Mažića, prvi je srpski sudija kome je to "pošlo za rukom".

Prva utakmica na kojoj je delio pravdu odigrana je 30. avgusta 2014. između Radničkog iz Niša i Donjeg Srema. Godinu dana kasnije, Jovanović je zvanično postao Fifin sudija.

Prvi put je sudio međunarodnu utakmicu 16. januara 2016. i to između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Islanda.

Jovanović je 17. marta 2019. bio glavni arbitar meča Atromitos - AEK u okviru Superlige Grčke. Iste godine je sudio na Svetskom prvenstvu do 17 godina koje je održano u Brazilu, kao i na Evropskom prvenstvu do 21 godine u Italiji.

MN Press
 

Takođe 2019, Jovanović je po prvi put sudio u Ligi šampiona, kada je delio pravdu na utakmici grupne faze između Ajaksa i Lila. Debi u Ligi Evrope imao je ranije sezone (2017/18) i to na meču Viljareal - Astana.

Sudio je na utakmici između Argentine i Australije na Olimpijskim igrama u Tokiju, a bio je i četvrti arbitar na Evropskom prvenstvu 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike