Kultna kafana "Manjež" i zgrade iz 19. veka u kandžama investitora: Novi blok kod Slavije menja duh Beograda?

30.12.2021

07:30

0

Taj prostor nije zaštićena kulturno-istorijska celina, ali mnogi tvrde da bi rušenje zgrada značilo gubitak identiteta i arhitektonskog nasleđa s početka 20. veka

Kultna kafana "Manjež" i zgrade iz 19. veka u kandžama investitora: Novi blok kod Slavije menja duh Beograda?
153320_slavija-1-scaled_orig (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Stambeno-poslovni kompleks, koji bi trebalo da nikne na prostoru između Trga Slavije i parka Manjež, ovih dana se našao u žiži javnosti jer bi njegova izgradnja dovela u pitanje sudbinu jedne od najstarijih kafana u Beogradu.

U pitanju je kultna kafana-restoran "Manjež", koja je stacionirana u ulici Svetozara Markovića, a čiji koreni potiču još iz davne 1922, a kada se zvala "Kod tetka Jele". Sadašnje ime nosi od 1936. godine. 

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
 

Pored nje, ovim projektom, u istoj ulici, ugrožene su i dve stare zgrade - na uglu sa Kralja Milana su objekti Građanske štedionice, jedna iz 19. veka, a druga iz 1929. godine.

Nakon objavljenog konkursa, Centar za urbani razvoj pokrenuo je inicijativu kako bi se zaštitili kulturno-istorijski i arhitektonski vredni objekti u bloku između Trga Slavija i parka Manjež. 

Pored Centra za urbani razvoj, pokretači inicijative su i Evropa nostra u Srbiji, "Češka beseda" i Udruženje građana "Topolska" kojima je podršku pružilo i Odeljenje umetnosti SANU.

- Beograd nažalost nema kvartove i kvartove zgrada starih 100 i više godina, tako da mislim da bismo izgubili jedan trag nekadašnjeg Beograda i njegovog duha pogotovo kad je u pitanju kafana Manjež koja je vrlo poznata i ima tradiciju - kazao je Milan First iz udruženja "Češka beseda", a prenosi RTS.

Taj prostor nije zaštićena kulturno-istorijska celina, ali mnogi tvrde da bi rušenje zgrada značilo gubitak identiteta i arhitektonskog nasleđa s početka 20. veka.

Postoji samo jedna istina?

Printscreen/Google Maps
 

Nakon velike polemike u javnosti da li će ova zdanja biti srušena ili ne, za medije se oglasio  profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, koji je istakao da kafana "Manjež" neće nestati, ali da će do rekonstrukcije tog dela grada "svakako doći".

- Svakako će doći do rekonstrukcije sadašnjeg urbanog tkiva, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija, a to najviše mislim na nove frontove koje bi trebali da dobiju savremen izgled, koji će biti pečat ovog doba. Većina konkursnih rešenja je uglavnom to i predvidela - objasnio je profesor Rašković.

- Ono što je bitno da pojasnim, nijedno rešenje nije predvidelo rušenje kafane Manjež, niti ce Manjež biti rušen. I tu nema nikakve dileme! Vidim da se u javnosti barata pogrešnom informacijom i još jednom, nedvosmisleno: "Manjež" ostaje - istakao je profesor Rašković, koji je i predsednik je društva arhitekata Beograda, a predsedavao je i žirijem konkursa. 

Izgled novog bloka kod Slavije 

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
 

Granice budućeg stambeno-poslovnog kompleksa, koji bi se prostirao na površini od 1,9 hektara, kose se sa ulicama Kralja Milana, Svetozara Markovića, Kralja Milutina i saobraćajnicom uz zgradu Narodne banke Srbije.

- Povod za raspisivanje ovog međunarodnog arhitektonskog konkursa je Odluka o izradi Plana detaljne regulacije (PDR) i činjenica da je ovo dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja, zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja, kako u smislu urbaniteta, građevinskog fonda i ambijentalno, tako i po pitanju iskorišćenosti funkcionalnih, prostornih i investicionih resursa - navodi se u dokumentaciji.

Severoistočni deo bloka između Kralja Milana i interne saobraćajnice kod Narodne banke planiran je za zonu mešovitog gradskog centra, sa zgradama do devet spratova gde bi više etaže bile predviđenje za stanovanje. 

Prizemlje bi bilo namenjeno za prodavnice, restorane, poslovne kancelarije, zanatske usluge, vrtić do 30 dece, sale za rekreaciju, garaže i slično.

U postojećim objektima koji se nalaze na potezima mešovite namene u planu je transformacija prizemlja, suterena i eventualno ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje, dok su na neizgrađenom delu ovog bloka predložene nove zgrade. 

Na području plana nalazi se i zgrada Narodne banke Srbije, koja se neće menjati. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike