Sutra počasna paljba sa Kalemegdana uoči praznika

13.02.2022

13:41

0

Ona tradicionalno „najavljuje“ nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije

Sutra počasna paljba sa Kalemegdana uoči praznika
Počasna paljba 5 - Copyright Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije najavio je da će sutra u 16 časova, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, biti izvršena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave, prenosi Tanjug.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počasna artiljerijska paljba tradicionalno „najavljuje“ nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Na zboru starešina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović, podseća se u saopštenju.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Zimi su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike