Počasna paljba povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

10.11.2021

18:40

0

Autor: 24sedam

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

Počasna paljba povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)
Počasna paljba 1 - Copyright Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Garda Vojske Srbije izvršila je danas počasnu paljbu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Uz dizanje državne zastave Republike Srbije, Reprezentativni orkestar Garde izveo je himnu „Bože pravde“. Počasnoj artiljerijskoj paljbi prisustvovao je komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Praznik se obeležava u našoj državi, ali i celom svetu, jer su na današnji dan sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je završen tadašnji rat

Ovaj rat imao je razorne posledice za celu Evropu. Prema istorijskim podacima, broj žrtava u Prvom svetskom ratu premašio je 15 miliona ljudi, od kojih je oko devet miliona vojnih žrtava, a ranjeno je 22 miliona ljudi. Samo u Srbiji ovaj rat je odneo između 1.100.000 i 1.300.000 života, odnosno trećinu srpskog stanovništva.

U francuskom parlamentu, u kome je pročitan Ugovor o primirju, pohvale Srbiji izrekli su predsednik parlamenta Pol Dešanel, ministar inostranih dela Žan-Mari Pison i maršal Franše d’ Epere.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike