Produžava se Zemunski kej od Gardoša do Pupinovog mosta: Gradi se nova marina, a pogledajte kako će sve izgledati (FOTO)

07.02.2022

18:30

0

Reč je o dužini priobalja od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta

Produžava se Zemunski kej od Gardoša do Pupinovog mosta: Gradi se nova marina, a pogledajte kako će sve izgledati (FOTO)
Zemunski kej 1 - Copyright Printscreen/Opština Zemun

Zemunski kej bi u budućnosti trebalo da dobije potpuno drugačiji izgled. Naime, u planu je produžetak šetališta uz Dunav od Gardoša do Pupinovog mosta.

Ovaj deo Beograda mogao bi da postane jedna od najinteresantnijih celina u prestonici, ukoliko se budu realizovala najbolja idejna rešenja sa nedavno završenog konkursa.

- Zemun je veoma popularan u periodu lepog vremena, posebno njegov kej, jer tada tu dolaze ljudi iz različitih delova grada. Produžetak Keja doneće nove mogućnosti, ali i povećanje broja turista, jer je Zemun prepoznat kao grad sa istorijom, kulturom i tradicijom - istakao je nedavno predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Konkurs raspisan jesenas

Gradska opština Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je početkom oktobra prošle godine konkurs za urbanističko-arhitektonsko-idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja.

Povod za raspisivanje ovog konkursa je potreba za uređenjem, rekonstrukcijom i izgradnjom priobalnog vodnog zemljišta (kao javne površine), vodnih površina i objekata u delu lesnog odseka Dunava i priobalja sa akvatorijom u Zemunu na potezu od Pupinovog mosta do Gardoša.

Reč je o dužini od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta.

Konačan izgled obale pored Dunava još nije poznat, a prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije biće najverovatnije korišćeni delovi svih arhitektonskih predloga.

24sedam/Goran Sivački
 

U pitanju su radovi triju timova: "Beopotez", "Revolution Architects" i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Pešačke i biciklističke staze, nova marina, tereni za rekreaciju...

Projekat koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, predvideo je da se kod Pupinovog mosta, gde se završava šetalište, naprave proširenje i okretnica kao završni motiv.

Radi veze sa biciklističkom stazom na mostu, a i radi pristupa korisnika na krajnjoj tački šetališta, planiran je lift većih gabarita, sa pratećim objektom. Šetališta su opremljena urbanim mobilijarom - klupama, senicima na zelenim površinama, spravama za igranje dece i rekreaciju odraslih, česmama, skulpturama...

Pristup priobalju je višestruk, lift i stepenište na krajnjoj istočnoj strani kod Pupinovog mosta, kolski i pešački pristup kod nove marine, iz Dunavske ulice - kolski i pešački do šetališta, iz Ulice despota Đurđa - pešački stepeništem niz lesni odsek, i kolski i pešački kod marine ”Radecki” iz pravca Zemunskog keja.

- Ovo je veoma značajan projekat, ne samo za Zemun, već za čitav Beograd i širu celinu Dunava. To je skoro tri kilometra prostora gde će se nalaziti sportski sadržaji svih tipova. Značajno bi bilo da se izgradi velika marina, koja je zalog za budućnost. Projekat je tako napravljen da može da se radi po fazama, što je jako bitno - rekli su za 24sedam u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Printscreen/Opština Zemun
 

Navode da su predviđeni raznovrsni sadržaji. 

- Marina "Radecki" bi trebalo da se rekonstruiše i osavremeni, a druga velika marina bi trebalo da bude izgrađena na sredini poteza od Gardoša do Pupinovog mosta. U okviru nje će se nalaziti i hotel, kancelarijski prostori, kao i svi sadržaji za međunarodni saobraćaj - objasnili su za 24sedam u Institutu.

Polazna ideja za izradu urbanističko-arhitektonskog i idejnog rešenja autorskog tima "Beopotez" za obaloutvrdu Zemunskog keja bila je da reši ključne probleme koji su nastali usled proširenja užeg gradskog jezgra i neopremljenosti zadatog područja komunalnim, infrastrukturim i kulturnim sadržajem.

Autorski tim ”Beopotez” u svom idejnom rešenju postavio je cilj da poveže stanovnike i starosedeoce Zemuna sa rekom, da se ostvari posredna i neposredna komunikacija čoveka sa rekom i prirodom.

Glavni akcenat je stavljen na rečni tok Dunava koji diktira sve sadržaje i infrastrukturu na obali.

Printscreen/Opština Zemun
 

Od sadržaja koji se nalazi na obali treba izvojiti biciklističku stazu, pešačku stazu, novu zgradu marine "Radecki" i uređenu malu marinu, sportsko-rekreativni centar sa terenima za košarku, fudbal, tenis, boćanje, kao i zatvorenu salu za sportske aktivnosti, apartmane za boravak sportista, park za pse, igralište za decu, vidikovce, turistički kompleks u koji spada objekat hotela, objekat galerije i hangar za odlaganje čamaca, kao i veliku marinu koja je u neposrednom okruženju ovog centra.

Rešenje autorskog tima ”Revolution Architects” inspirisano je iz samog toka, načina meandriranja Dunava i kako je Dunav napravio oblik tog dela obale.

Osnovna ideja rešenja je da se oblikuje obaloutvrda uz minimalne izmene oblika postojeće obale i narušavanja flore koja je zatečena.

Tako kroz ceo potez parterno rešenje prati i imitira meandriranje Dunava uz zaštitu postojeće flore i dodavanjem nove.

Planirane su i marine, parkovi, ugostiteljski objekti i sportsko-rekreativni sadržaji.

U sklopu marine, "Revolution Arhitects" predlaže poluotvoreni objekat sa dva sprata i 7.500 kvadrata, gde bi bili turistički, komercijalni i ugostiteljski sadržaji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike