Obezbeđen monument, iako nije kulturno dobro: Spomenik Stefanu Nemanji dobio 24-časovnu stražu

26.05.2021

06:30 >> 06:46

0

Minimalni broj izvršilaca usluge obezbeđenja je po dva zaposlena istovremeno u svakoj smeni

Obezbeđen monument, iako nije kulturno dobro: Spomenik Stefanu Nemanji dobio 24-časovnu stražu
Copyright Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu ATAImages/Borislav Ždrinja/ZIPA PHOTO

Iako nikada nije dobio status kulturnog dobra, spomenik Stefanu Nemanji ima fizičko obezbeđenje koje godišnje košta sedam miliona dinara.

Naime, spomenik trenutno obezbeđuje firma “Atlas sekjuriti”, sa kojom je Muzej grada Beograda potpisao ugovor na 60 dana.

Takođe, Muzej je raspisao nabavku usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja spomenika Stefanu Nemanji, jer prvobitan ugovor ističe u junu.

– To nije spomenik kao neki drugi. Velika je ugroženost spomenika i prostora oko njega, i ne možemo da dozvolimo da imamo razmak, da istekne ugovor za jedno obezbeđenje a da nemamo drugo – rekli su za portal “Nova ekonomija” predstavnici iprave gradske ustanove kulture.

Kako objašnjavaju, oni spomenik obezbeđuju u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

Foto/Sava Radovanović

– Svi objekti koji su pod zaštitom Muzeja grada Beograda imaju obezbeđenje 24 sata, sedam dana u nedelji – naveli su u upravi.

Međutim, spomenik Stefanu Nemanji nikada nije dobio status kulturnog dobra, što su za “Novu ekonomiju” potvrdili i u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Takođe, svi objekti koji imaju celodnevno obezbeđenje, a koji su pod zaštitom Muzeja grada Beograda, zapravo su muzeji, legati, upravne zgrade i slični objekti.

Dve smene od po osam sati, sedam dana u nedelji

Prema tehničkoj specifikaciji tendera, nabavka uključuje zaštitu od svih oštećenja spomenika, kao što su ispisivanje grafita, lomljenje i krađa delova spomenika, kao i spremnost da se u svakom trenutku i u svim uslovima pruži zaštita spomenika.

Spomenik je oskrnavljen krajem marta, ali je ubrzo vraćen ukradeni krst, Foto: Beoinfo

Izvršenje usluge počinje 13. juna i trajaće u kontinuitetu deset meseci na lokaciji spomenika, svakodnevno, 24 sata dnevno u dve smene od po osam časova, sedam dana u nedelji, uključujući i državne praznike.

Minimalni broj izvršilaca usluge obezbeđenja su po dva zaposlena istovremeno u svakoj smeni.

Pročitajte još:

Izvršilac usluge mora da poseduje i kontrolni centar sa organizovanim dežurstvom najmanje jednog operatera tokom 24 sata i patrolni tim za intervenciju tokom 24 časa od najmanje dva službenika privatnog obezbeđenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike