Svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, predsednik Vučić poručio: "Obnovili smo zemlju, vratili smo veru u sebe" (FOTO+VIDEO)

27.01.2021

19:00 >> 21:05

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio večeras Savski trg i spomenik velikom županu Stefanu Nemanji

Svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, predsednik Vučić poručio: "Obnovili smo zemlju, vratili smo veru u sebe" (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio večeras Savski trg i spomenik velikom županu Stefanu Nemanji.

Radovi na rekonstrukciji trga počeli su krajem 2019. godine, sa idejom da Beograd dobije moderan skver. Centralnim delom trga dominira bronzana statua rodonačelnika srednjevekovne srpske dinastije Nemanjića, koja je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Spomenik je visok čak 23 metra i težak skoro 80 tona, a plato oko njega je popločan kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađne tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Gradski saobraćaj je izmešten, pa je sada pešacima namenjeno oko 20.000 kvadrata na samom podijumu i parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Skver krasi i 5.500 kvadratnih metara travnatih površina i 250 stabala, kao i mnogobrojno cveće o kojima će računa voditi sistem “kap po kap” koji služi za zalivanje ovih površina.

Portal 24sedam je pratio svečanu ceremoniju uz minuta u minut:

20:00 – Veliki broj građana okupljen sa Savskom trgu

20:22 – Stigao predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na Savski trg, gde će se nakon ceremonije obratiti okupljenim građanima i novinarima.

Svečanost je počela himnom “Bože pravde”.

Stigli su i predstavnici Generalštaba, Vojske Srbije i ministarstava. Među prvima su pristigli i ministar Ratko Dmitrović, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Odmah zatim stigao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji se pozdravio i izljubio sa Vučićem.

Tu je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Na Trgu je postavljen video bim odakle će biti pušten film o Stefanu Nemanji, njegovom značaju za Srbiju i nastanku spomenika, a tokom večeri očekuje se i postepeno puštanje rasvete na trgu, oko spomenika i samog spomenika.

Očekuje se i obraćanje predsednika Vučića i predsedavajućeg Dodika.

20:07 – Gojković: Večerašnja svečanost istorijski događaj

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je večerašnja svečanost otkrivanja spomenika velikom srpskom županu Stefanu Nemanji izuzetno važan istorijski dogadaj, a da će vreme koje će uslediti to i dokazati.

“Pokazaće koliko je bitno da je Srbija nakon osam vekova dobila spomenik velikom županu, vladaru, tvorcu srednjovekovne Srbije”, rekla je Gojković u emisiji “Fokus” na B92.

20:14 – Počeo kulturno-umetnički program

Intoniranjem himne Srbije i prikazivanjem dokumentarnog filma počeo je kulturno-umetnički program.

Muzičari obučeni u viteške odore izveli su muziku koja podseća na srednji vek, a glumci su izveli igrokaze koji su istakli koliko je Stefan Nemanja bio značajan vladar, ali i koliko mu je bio važan duhovni život.

Glumac Nenad Kundačina se večeras našao u ulozi Stefana Nemanje.

– Mi imamo svoj put, jedinstvo i harmoniju. Podižimo braćo škole, bolnice i manastire. Ali svojom mudrošću ne veličajte se. Na svim svojim putevima gledajte da vam putevi budu pravi, i da se ne spotičete. Ne zaboravite milosrđe, i držite čvrsto pravdu i bratsku ljubav među sobom. Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi – rekao je glumac, na šta su odjeknuli bubnjevi.

20:25 – Dodik: “Srbi su davno naučili da bez države nema slobode”

-Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što sa vama delim veličanstveni trenutkan u kojem Srbija, Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji – naveo je Dodik.

-Srbi su davno naučili da bez države nema slobode – dodao je. Mislim da je srednji vek bio zaboravljen u vreme Jugoslavije. A najveći simbol srpskog srednjeg veka su Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava, koji su objedinili veru i državu. Današnja Srbija je napredna i jaka, i mi koji živimo u Republici Srpskoj smo stalno zagledani preko Drine.

Istakao je da se spomenik nalazi u neposrednoj blizini modernog dela grada.

24sedam

Kako kaže, potrebno je stalno sećanje na to “kako smo nastali i šta smo radili”.

Dodik je rekao da je taj deo srednjovekovne istorije bio potisnut i da je vreme za povratak temeljima.

Poručuje da je današnja Srbija sve naprednija i da je RS zagledana u Srbiju.

24sedam

-Neka živi Srbija, Republika Srpska i neka živi srpski narod gde god se našao – poručio je Dodik.

20: 27 – Kako je patrijarh Irinej govorio o Stefanu Nemanji?

Pušten je i video-snimak sa rečima patrijarha Irineja, koji je nedavno preminuo. On je smatrao da je Stefan Nemanja bio veliki državnik.

-Možda među vodećim državnicima tog vremena, On je znao šta je značila crkva za jedan narod – rekao je jednom prilikom upokojeni patrijarh Irinej.

Kako je govorio patrijarh Irinej, kada je Sveti Sava pozvao Nemanju da dođe u Vatoped, tada je on prenosio svoje mišljenje na Svetog Savu.

20:31 – Predsednik Srbije se obraća građanima

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, se obraća građanima Srbije i okupljenim gostima.

24sedam

-Veliko hvala pokojnom patrijarhu Irineju – rekao je predsednik Srbije. –  Ona nas je bodrio da radimo važne stvare. Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje.

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

– I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja – rekao je predsednik Vučić.

24sedam

Predsednik je potom istakao veliku važnost Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića, koji su nam podarili Srbiju.

– Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti . Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece – pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima – istakao je predsednik.

“Spomenik je priča o nama”

-Spomenik je pre svega priča o nama, ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i najviše šta smo danas i šta hoćemo da budemo – naveo je predsednik.

Ističe da, kao što je Nemanja gradi zadužbine, mi danas moramo da gradimo svesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti.

Vučić je rekao da “bez svesti da je postojao neko pre nas, ko je imao snove koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć”.

20:50 – Spomenik Stefanu Nemanji svečano otkriven, zvone zvona sa svih crkava u Beogradu

Spomenik Stefanu Nemanji koji je otkriven na Savskom trgu, delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Stefan Nemanja stoji na vizantijskom šlemu. U jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju.

Spomenik je visok 23 metra i težak 68 tona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike