"Divlji zapad" u beogradskom naselju: Parkiraju se na trotoare jer ih mrzi da očiste svoj parking! Ugroženo 1.200 mališana! (FOTO)

29.12.2021

07:20

1

Predstavnik Udruženja "Moje naselje" Marko Mladenović istakao je za 24sedam da naselje broji oko 1.200 mališana, te da je zbog toga najveći apel za nadležne da se sankcionišu ovi vozači

"Divlji zapad" u beogradskom naselju: Parkiraju se na trotoare jer ih mrzi da očiste svoj parking! Ugroženo 1.200 mališana! (FOTO)
Napropisno parkiranje Ilustracija - Copyright Facebook/ Moje naselje

Automobili parkirani na trotoarima, tik ispred ulaza u zgradu, pa čak i nasred ulice, česti su prizori u naselju Vojvode Vlahovića.

Zbog ovog ponašanja kao na "Divljem zapadu", žitelji tog naselja se pitaju da li treba pešak - majka sa kolicima, dete koje je krenulo u školu, invalid ili starija osoba da strada, kako bi se napokon rešio problem i sankcionisali bahati vozači.

Predstavnik Udruženja "Moje naselje" Marko Mladenović istakao je za 24sedam da naselje ima oko 1.200 mališana zbog apeluje na nadležne da reaguju.

- Morate da idete ulicom, jer je trotoar zauzet, parkira se ko gde stigne. Moramo da zaštitimo naše sugrađane, kako ne bi došlo do neke nesreće - navodi on.

Isitče da se upravo pre dve nedelje, kada je pao sneg, moglo videti koliko rizična može da bude ova nemarnost. 

- Dva dana nije mogao da ide gradski autobus jer su pojedinci ostavljali svoje automobile gde su stigli pošto ih je mrzelo da očiste svoja parking-mesta. Na kraju je došlo do situacije da je Grad reagovao i da su poslali "pauka", koji je odneo više od 20 automobila - kaže Mladenović.

Ističe da se ponekad čini kao da ljudi koji voze automobile nemaju osećaj da ima i onih koji moraju gradskim prevozom da odu do posla, bolnice ili do škole.

Potrebne kamere

Pored toga, a kako je još ranije istakao Mladenović za naš portal, stanari naselja se učestalo suočavaju sa delima koja nisu u skladu sa Zakonom, te zahtevaju od lokalnih institucija da, u saradnji sa MUP-om, postave sigurnosne kamere na ulazima i izlazima iz Vojvode Vlahovića.

– Kamere je potrebno postaviti i na kružnom toku, kao i povećati saobraćajne kontrole i patrole policije – zaključio je naš sagovornik.

Paprene kazne

Nažalost, problem sa bahatim parkiranjem nema samo naselje Vojvode Vlahovića.

Upravo, u “Parking servisu” su ranije rekli za 24sedam da su ovakve situacije, nažalost, svakodnevica na beogradskim ulicama, kao i da oni postupaju po nalogu Saobraćajne policije, Komunalne milicije i inspekcije uklanjajući vozila iz prekršaja.

Kazne za ove prekršaje piše komunalna milicija, a cena koju građani moraju da plate kreće se od 5.000 do 25.000 dinara i zavisi od toga na kojoj površini je vozilo nepropisno parkirano.

JKP "Parking servis"
 

Kako su svojevremeno rekli iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 24sedam, oni imaju zakonsku obavezu da postupaju i vrše kontrolu nepropisnog parkiranja vozila kako po prijavama podnetim od strane državnih organa, službi i građana, tako i po službenoj dužnosti.

– Poslovi komunalne milicije su neposredno održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, na mestu održavanja reda, sprečavanjem narušavanja, odnosno uspostavljanjem narušenog komunalnog reda, a naročito zaštita površina javnih namena od bespravnog zauzeća i oštećivanja, ostavljanjem vozila, stvari, i slično – rekli su za 24sedam iz sekretarijata.

Parkiranje vozila na teritoriji prestonice dozvoljeno je samo na mestima na kojima postoji tabla na kojoj piše da je dozvoljen parking, a zaustavljanje u saobraćaju sa upaljena sva četiri žmigavca nije dozvoljeno, i sankcioniše se pisanjem kazne.

Kaznu od 5.000 dinara plaćaće građani koji su napravili prekršaj i ostavili svoje vozilo na javnoj zelenoj površini pored i oko stambenih i poslovnih zgrada, dok će 15.000 dinara morati da izdvoje oni koji parkiraju svoje vozilo na travnjaku, drvoredu, zalenoj površini duž obala reka i drugih vodenih površina, pošumljenom terenu, kao i na zelenoj površini u javnom korišćenju.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Novčanom kaznom od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač koji parkira svoj automobil na javnoj zelenoj površini koja se nalazi u okviru parka, skvera, trga, puta, kao i na zelenoj površini oko objekta javne namene.

Dok će iz novčanika 5.000 dinara morati da izdvoje građani koji ostave vozilo na delu trotoara koji nije obeležen za parkiranje, kao i u zoni usporenog saobraćaja, osim na obeleženim mestima za parkiranje, ali i na mestu na kome bi se onemogućio ili otežao pristup drugom vozilu radi parkiranja.

Dakle, u ovu kategoriju spada i parkiranje na mestima rezervisanim za invalide, ali i onim čiji zakup plaćaju preduzeća.

 

 

Vozač koji zaustavi, parkira ili ostavi svoje vozilo u pešačkoj zoni, trgu i pjaceti, pešačkom prelazu i ostrvu, biciklističkoj stazi, saobraćajnoj traci ili tramvajskoj baštici namenjenoj isključivo za kretanje vozila javnog prevoza putnika dobiće kaznu od 25.000 dinara.

Ipak, važno je naglasiti da je cena kazne upola manja ukoliko je vozači plate u roku od osam dana od izdavanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike