Matejevo kretanje se podudara sa ovom putanjom: Splićanin znao gde ide kada je izašao iz "Gotika"?!

14.01.2022

07:32

0

Putanja kojom se kretao Matej Periš skoro je potpuno ista ruti koju predlaže Google navigacija.

Matejevo kretanje se podudara sa ovom putanjom: Splićanin znao gde ide kada je izašao iz "Gotika"?!
matej peris kretanje - Copyright Printscreen/MUP/Mup RH

Ruta kojom se u noći nestanka kretao Matej Periš (27), mladić iz Splita koji je nestao u Begradu, više puta je označena i rekonstruisana tako da je dosad već potpuno poznata, ali sam opis kretanja nije davao odgovor na pitanje zašto se mladić baš njome zaputio. Trenutno je široko prihvaćen scenario da Matej nije imao cilj te da je bezglavo trčao.

Ipak, putanja kojom se odlučno i užurbano kretao ulicama Beograda te noći skoro je potpuno ista ruti koju predlaže Google navigacija nakon unosa kluba "Magacin", bivšeg kluba "Gotik", kao polazne tačke, i restorana "Savanova", kao odabranog odredišta.

Matejeva i navigacijska ruta ne preklapaju se samo u jednom kraćem delu, nakon čega se Splićanin ponovno vraća na zadati put. U slučaju da je negde nameravao da stigne, pretpostavlja se da se nestali mladić u stranoj zemlji oslonio na uputstva koje mu je ponudila navigacija. Ako je bilo tako, put do željene lokacije je ukucao sam, ali isto tako postoji mogućnost i da je neko, ko ga je tamo i čekao, podelio lokaciju sa njim, bilo preko WhatsAppa ili preko neke druge društvene mreže, piše Slobodna Dalmacija.

Nenad Periš. Matejev otac, primetio je, i više puta je napomenuo kako mu se čini da njegov sin na video snimcima trči prema određenom cilju.

"Nije trčao, kako vidim, a da ne zna gde trči", poručio je otac mladića iz Splita.

Ako se pogleda put koji je Matej prešao iz vazduha i uporedi sa uputstvom iz navigacije, stiče se utisak da njegova trasa zaista kontinuirano "teče" ka finalnom odredištu. Pritom neke njegove reakcije, kao što su zaustavljanje taksija i jedno odlučno skretanje, pokazuje da je želo da se vrati na pravi put.

Osim toga, Matej ne uznemirava prolaznike, ne tetura se, sklanja se od vozila, spretno preskače ogradu ispred restorana na odredištu, i sve vreme ne deluje dezorjentisano. Naprotiv, deluje kao da se izvrsno snalazi. Treba napomenuti da nije išao pešačkom rutom, koja ide obalom, pošto nije bio siguran pokriva li šetalište uz Savu sve do Savanove. Naime, Google navigacija kod pešačkih ruta i sama daje upozorenje kako ne garantuje da navedena ruta nema prepreka.

Printscreen/Google Maps
 

Matej Periš na početku kreće onim putem koji je istaknut na Google mapi kao prikaz najkraće rute za vozače, od kluba do Karađorđeve ulice. Matej je kasnije prošao ispod Brankovog mosta pa je kod prve raskrsnice, na kojem se Karađorđeva ulica spaja sa Crnogorskom ulicom, a nedaleko od zloglasne Španske kuće, zaustavio taksi.

Nakon kratkog razgovora s taksistom, Matej je nastavio da se kreće Karađorđevom, ali brzo primećuje da ga ona vodi sve dalje od obale te se snalazi, skreće u Travničku ulicu i tako ponovno stiže na ispravnu rutu, onu koja vodi prema Promenadi i restoranu Savanova.

Treba napomenuti da je nakon rastanka sa taksistom do odredišta stigao za svega tri minuta, što isključuje sumnje o njegovom skrivanju u Španskoj kući, ali, još uvek pod pretpostavkom da je navodno nameravao stići do restorana Savanova.

Stigavši do restorana Savanova, koji nije radio, usporio je hod i, svestan prostora oko sebe, preskočio ogradu koja mu se našla na putu, što opet dokazuje da njegove motoričke sposobnosti nisu bile narušene, i nastavio kretanje oko zgrade Savanova potraživši izlaz na Promenadu. Tamo se spustio niz stepenice prema Savi, ali objavljeni isečak video snimka sa nadzorne kamere se tu završava.

Nije vidljivo da li je još neko bio dole niti da li se neko kretao oko restorana izvan objavljenog vremenskog raspona, i šta se sve eventualno događalo nakon njegovog prilaska reci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike