Bacili dečaka s mosta u reku i već 17 godina se traga za njim: On nije bio jedini, Sava i Dunav kriju još mnoge...

06.01.2022

18:20

0

Patrole rečne policije i ronilački tim Žandarmerije danima su tragali za utopljenim dečakom, ali telo nikada nije pronađeno

Bacili dečaka s mosta u reku i već 17 godina se traga za njim: On nije bio jedini, Sava i Dunav kriju još mnoge...
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nestanak Splićanina Mateja Periše (27), kome se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra, a za kojim policija traga već sedam dana, podsetila je Beograđane na tragediju koja je pre 17 godina celu prestonicu zavila u crno, ali i na mnoge druge nesreće koje su obeležile prošlu godinu.

U pitanju je jedanaestogodišnji dečak Maradona Lazić iz Velike Plane, kojeg su trojica maloletnika iz Obrenovca, Z.S. (15), M.S. (15) i D.S. (14) i N. E. (13) iz Beograda, bacili u ledenu Savu sa Brankovog mosta. 

Tačno 20. januara biće 17 godina od njegovog nestanka. 

Uhvatili ga za noge i bacili preko ograde

Tog kobnog 20. januara 2005. godine, oko sedam ujutru, osumnjičeni dečaci su iz šahta, podno mosta "Gazela", gde su i noćili, krenuli ka centru Beograda. Ušli su u autobus i izašli kod Trga Nikole Pašića. Odatle su se uputili ka Zelenom vencu. U međuvremenu, susreli su se sa Maradonom Lazićem, kojem su predložili da zajedno krenu do Novog Beograda - pešice.

Došli su na Brankov most i jedan od tinejdžera je dao predlog da malog Maradonu bace sa mosta u reku pošto su bili u sukobu sa njegovim bratom. 

Printscreen/ Youtube
 

Uhvatili su Lazića za noge, naočigled prolaznika, i preko ograde bacili u Savu. Zatim su potrčali, prešli most i spustili se na obalu.  Patrole rečne policije i ronilački tim Žandarmerije danima su tragali za utopljenim dečakom, ali telo nikada nije pronađeno.

- Sve vreme su posmatrali Maradonu. Dečak je pokušavao da dođe do vazduha i da se dokopa obale. Ali, ubrzo je potonuo. Četvorica prosjaka i skitnica videli su da se Maradona ne pojavljuje na površini. Kada su se uverili da dečak nije isplivao, pobegli su - pisali su mediji te 2005. godine. 

Profimedia
 

Policija je utvrdila da su Lazića sa Brankovog mosta u reku, posle "duvanja" lepka, bacili petnaestogodišnji Obrenovčani Z. S. i M. S, kao i njihov godinu dana mlađi sugrađanin D. S. Njima je, u dogovoru sa tužilaštvom, najpre određeno zadržavanje od 48 sati u SUP u Beogradu.

U avgustu iste godine su osuđeni za ubistvo, tako što su upućeni u popravni dom na period od jedne do pet godina.

24sedam/ Goran Sivački
 

U zločinu je učestvovao i N. U. (13) iz Beograd, koji tada nije mogao da podleže krivičnoj odgovornosti. Zbog toga je smešten u Prihvatilištu za decu i omladinu.

Skrivali su se u šahtu za toplovod, dok je majka nije pronašla Z. S. i odvela ga kući u Obrenovac. Ostali su nastavili da borave u šahtu sve dok ih policija nije pronašla i uhapsila.

Kako su mediji te godine pisali, šaht u kome su spavali nije imao više od 10 kvadrata.

- Dubok je oko metar, a unutra se ulazi kroz dva metalna otvora. Posle hapšenja, policija je tu zatekla razbacane prazne plastične flaše od sokova, kese od čipsa, omoti od čokolada, opušci... Na cevima su naslagane jedno preko drugo nagorele daske, kartoni i iskidani zidni plakati. Na ovim improvizovanim krevetima su spavali dečaci. Iza sebe, ostavili su ćebe. Pored njega je bila zimska jakna - pisali su novinari tada.

Posle žurke skočio u Savu 

Milan Aranđelović Printscreen/Facebook
 

Sredinu 2021. godine obeležio je slučaj Milana Aranđelovića (20), za kojim se tragalo dva dana, a čije je telo izvučeno iz Save, na Novom Beogradu, i to baš na mestu na kom je on skočio u reku. 

Naime, on je sa drugovima tog 12. jula bio na žurki, na splavu, a prema jednoj verziji, skočio je u vodu skočio kako bi se rashladio, dok je prema drugoj rekao: "Idem sad s tatom da popijem kafu" i ušao u reku.

- To je bilo čudno, jer mu je otac preminuo pre 10 godina. Strahovali smo šta je mogao da uradi, ali smo se nadali da neće. Niko nije ni video kad je on ušao u vodu - rekao je tada za medije Milanov prijatelj.

Mladić skočio u reku i nije isplivao

Printscreen/GoogleMaps/Branko Graovac
 

U Zemunu, kod Lida, u junu se dogodila još jedna u nizu tragedija kada je Dušan Mihajlović (22) skočio u Dunav da se rashladi i nikada nije izašao.

Ovaj otac troje male dece, istovario je putnike koje prevozi čamcem između Zemunskog keja i Lida, a zatim je skočio u vodu da se rashladi. 

Policija je tražila nestalog čoveka, a njegovo telo je nekoliko sati kasnije pronađeno kod Hotela Jugoslavija.

Za Splićaninom se i dalje traga 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Potraga za Matejem Perišem ulazi u sedmi dan, a pomaka u istrazi i dalje nema. Sve što danas sa sigurnošću znamo jeste da je mladić bez svoje jakne napustio klub oko jedan sat iza ponoći, da je potom trčao po okolnim ulicima i u jednom trenutku pokušao da uđe u taksi. Trag mu se izgubio na Savskoj promenadi, zbog čega policija preptostavlja da je upao ili pak skočio u reku.

Iako policija neprekidno radi na rasvetljavanju svih okolnosti, zasad istraga nije mnogo odmakla od početne tačke. Potraga je trenutno skoncentrisana na reku jer se veruje da je mladić u noći kad je nestao upao u vodu.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, policija je zaplenila snimke svih okolnih sigurnosnih kamera, koje nisu uspele da odgovore na misteriju i do kraj otkjriju šta mu se dogodilo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike