Stručnjaci otkrivaju kako može da se uđe u trag nestalom Splićaninu: Jedna stvar bi pomogla da se dođe do Mateja!

05.01.2022

21:45

0

"Mobilni telefon u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo"

Stručnjaci otkrivaju kako može da se uđe u trag nestalom Splićaninu: Jedna stvar bi pomogla da se dođe do Mateja!
gotik klub matej - Copyright Google Maps/MUP RH

Splićanin Matej Periš još uvek nije pronađen uprkos maksimalnom angažovanju policije i drugih službi. Stalni sudski veštak za telekomunikacije iz Hrvatske Đuro Lubura, kaže da je pronalazak mobilnog telefona i komunikacija vrlo bitna stavka za rekonstrukciju kretanja nestalog mladića.

- Mobilni telefon u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran sistem Advanced Mobile Location (AML) i ako telefon nije ugašen. U konkretnom slučaju, prema mojim informacijama, Srbija, za razliku od Hrvatske, nema AML, koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućava precizno lociranje mobilnog telefona, a čini se i da je telefon nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen - kaže Lubura, a prenosi slobodnadalmacija.hr.

Lubura dodaje da i u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmenila poziv ili SMS te približno kojim se lokacijama kretala na temelju baznih stanica na koje je mobilni telefon bio spojen.

- Ti podaci su pohranjeni u bazama lokalnog telekomunikacionog operatera, bez obzira na to što je nestali mladić u telefonu imao SIM karticu hrvatskog operatera i što njegov telefon nije pronađen - kaže Lubura.

Ovaj stručnjak kaže da je preciznost u gusto naseljenim područjima veća jer je puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja.

- Kombinujući te podatke i informacije prikupljene s kamera video nadzora, može se prilično dobro rekonstruisati kretanje nestale osobe. Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gde je poslednji put mobilni telefon bio aktivan, ali u konkretnom slučaju i jako važna informacija da li je telefon ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobilni telefon ugasite, on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a to u ovakvim slučajevima može ukazivati na potpuno drugačiji razvoj događaja od, na primer, situacije kad osoba upadne u vodu i telefon zbog toga prestane raditi - priča Lubura.

Printcreen/Youtube/Kurir web redakcija
 

Hrvatski ekspert za kraj dodaje da veruje u bezbednosne službe Srbije.

- Bezbednosne službe Republike Srbije vrlo su ozbiljne i dobro opremljene, uveren sam da će pronaći i ispravno tumačiti sve dostupne podatke kako bi se nestali mladić što pre pronašao - zaključuje Lubura.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike