Deca Beograda: Danica Ćurčić - Danska glumica sa srpskim korenima uskoro "rame uz rame" sa Slavkom Štimcem

15.11.2020

08:00 >> 21:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Dobitnica je ovogodišnje prestižne Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para i novčane nagrade od oko 70.000 evra

Deca Beograda: Danica Ćurčić - Danska glumica sa srpskim korenima uskoro "rame uz rame" sa Slavkom Štimcem
Copyright Profimedia

Danica Ćurčić, danska glumica sa srpskim korenima, dobitnica je ovogodišnje prestižne danske Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para i novčane nagrade od oko 70.000 evra.

Rođena je 27. avgusta 1985. godine u Beogradu, a sa godinu dana seli se sa porodicom u Kopenhagen, u Dansku, jer joj je otac bio ambasador Srbije u toj zemlji, ali su i posle završetka njegove diplomatske karijere nastavili tamo da žive.

Po završetku osnovne škole pohađala je Gimnaziju „Sveta Ana”, a potom filmske i medijske studije na Univerzitetu u Kopenhagenu. Tokom studija glumila je u Kraljevskom pozorištu, a neposredno po sticanju diplome postala je i član ansambla ovog teatra.

 

Debitovala je 2011. godine ulogom u seriji “Ubice bez kajanja”, a godinu dana kasnije i na filmu. Glumila je u više danskih filmova i osvojila nekoliko prestižnih nagrada.

Tokom 2014. godine snimila je četiri filma. Priznanje za sve što je tokom te godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge”. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

 

Početkom 2017. godine u Danskoj je emitovana Netfliksova serija “The Mist”, naučno-fantastični horor od 10 epizoda, u kojoj ona igra jednu od glavnih uloga.

Uskoro na filmu pred srpskom publikom

Srpska publika će moći da je vidi u filmu „Mrak” Dušana Milića, čije snimanje je počelo krajem maja 2019. godine. Reč je o psihološkom trileru inspirisanom istinitom pričom o porodici koja posle ratova 90-ih godina 20. veka ostaje u svom domu na Kosovu i Metohiji. Snimanje ovog filma, osim Srbije, podržale su i Bugarska, Danska, Grčka i Italija. Danica bi u ovom filmu trebalo da igra Vukicu, koja zajedno s ocem Milutinom (Slavko Štimac) i ćerkom Milicom (Miona Ilov) iščekuje vesti o suprugu koji je nestao.

Svira klavir i harmoniku, a osim danskog, govori srpski, engleski i španski jezik, a ume da se sporazumeva i na francuskom i ruskom jeziku.

Pročitajte još:

Deca Beograda: Milan Cile Marinković – srpski slikar sa adresom u Parizu

Deca Beograda: Milan Cile Marinković – srpski slikar sa adresom u Parizu

Deca Beograda: Gordan Kičić – od Coleta, preko Kaluđera, do svetske filmske scene

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike