Stefan je heroj godine: U grotlu požara bio je bezbroj puta, a iz jednog je izneo bebu u naručju (FOTO/VIDEO)

02.01.2022

19:30

0

Da bude vatrogasac sanjao je još kao dečak, a u tome je uspeo uz trud i bezrezervnu podršku porodice i prijatelja

Stefan je heroj godine: U grotlu požara bio je bezbroj puta, a iz jednog je izneo bebu u naručju (FOTO/VIDEO)
817A9260 (1) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Ime vatrogasca Stefana Čiče nema ko nije čuo u prethodnoj godini, naročito kada je punilo novinske stupce kada ga je javnost proglasila herojem godine nakon što je u naručju izneo bebu iz požara na Novom Beogradu.

Ovaj mladić je tek napunio 25 godina, a već može da se pohvali velikim brojem spasenih života.

U borbu protiv vatrene stihije prvi put je ušao pre sedam godina, kada je radio kao dobrovoljac u vatrogasnom društvu "Matica Zemun", a profesionalac je već 12 meseci.  

24sedam/Danilo Krša
 

Da bude vatrogasac sanjao je još kao dečak, a u tome je uspeo uz trud i bezrezervnu podršku porodice i prijatelja.

- Naravno da mojoj porodici i prijateljima nije svejedno kada odem na neki požar, ali morate prihvatiti da je ovo veoma rizičan posao. Kad nešto volite, to je jače od vas i sve možete - navodi Čiča.

Naš sagovornik kaže da on i njegove kolege od građana dobijaju određenu dozu poštovanja, kao i da ih mališani naročito vole.

 

 

- Dolaze nam u vatrogasnu stanicu svaki dan. Sećam se da sam i ja baš tako, kao i oni, uživao gledajući te crvene kamione i plava svetla, i slušajući sirene - navodi on.

Spasio ga iz požara, pa ga krstio

24sedam/J. V.
 

Kada buktinja uzme maha i kada su vatrogasci pod pritiskom zbog vremena, Čiča objašnjava da je neophodno da se dobro razmisli o svakom narednom koraku.

- Svaka situacija je posebna za sebe. Potrebno je da ste svesni rizika u koji ulazite, ali i posledica od kojih strepite - naglašava on.

Govoreći o 2021, hrabri vatrogasac kaže da se više puta našao u grotlu požara koji su buktali u Beogradu.

Ipak, kako dodaje, jedan će mu posebno ostati u pamćenju.

- Nikada neću zaboraviti požar u zgradi u Ulici Milutina Milankovića, kada su gorele elektroinstalacije. Tada sam, zajedno sa kolegom Danilom Bubanjom, spasao bebu iz višespratnice, u naručju sam je izneo ispred zgrade. Mališan je bio uplašen, a ubrzo posle toga smo ga predali majci, koja je takođe evakuisana - priča ovaj hrabri vatrogasac.

Nekoliko dana posle toga, usledio je jedan važan poziv.

- Dobio sam poziv od roditelja mališana da dođem kod njih na večeru i tada su me pitali da krstim Vuka. Rado sam to prihvatio i kumovao mališanu. Srećan sam, ponosan i srce mi je puno - ističe Čiča.

O Kineskom tržnom centru

Prisećajući se požara koji je progutao Kineski tržni centar u Bloku 70, Čiča kaže da vatrena stihija bila i više nego opasna.

- To je bila jedna velika intervencija. Pri samoj dojavi da gori objekat tog tipa bili smo spremni na sve, jer smo znali šta se sve unutra nalazi i koliko je to opasno. Odmorimo se minut-dva, popijemo vode i opet se vratimo da gasimo vatru. Širila se neverovatnom brzinom, ali mi smo timski to sve izneli i uspeli da je lokalizujemo - objasnio je on.

24sedam/Danilo Krša
 

"Svi smo mi heroji"

Da je lakše biti hrabar udvoje, vatrogasac Čiča kaže da je to činjenica.

- Svi smo mi heroji! To je zasluga svih nas, jer ja požar ne mogu da gasim sam. Srećan sam jako. Godina 2021. će definitivno ostati zabeležena u mojoj karijeri. Ovo je jedan timski rad, jer ništa ne možemo sami, već zajedno - zaključio je naš sagovornik.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike