Gde će stajati trole, a gde autobusi: Popularno stajalište postaje arheološko nalazište

16.07.2021

09:30 >> 09:39

0

U Sekretarijatu za javni prevoz kažu da će privremena okretnica biti udaljena svega nekoliko desetina metara od sadašnje

Gde će stajati trole, a gde autobusi: Popularno stajalište postaje arheološko nalazište
Printscreen/ Google maps

Studentski trg će se u narednom periodu pretvoriti u gradilište, ali i u radno mesto arheologa, pošto su gradski čelnici najavili da će uskoro početi izmeštanje okretnice trolejbusa, kao i istraživanja u očekivanju da će na tom mestu biti pronađeni ostaci antičkog Singidunuma.

Po projektu GSP “Beograd”, predviđeno je da privremena okretnica bude udaljena svega nekoliko desetina metara od sadašnje, kao i da se vozila javnog prevoza okreću u jednoj traci u zoni ulice Studentski trg.

Pročitajte još

Ipak, građanima još uvek nije jasno kako bi mini-okretnica trebalo da izgleda, kao i gde bi se ubuduće vozila javnog prevoza okretala, jer kako kažu, čini im se da za tako nešto nema dovoljno prostora.

Pored toga, po planu je potrebno uklopiti novu okretnicu na dva voda u smeru Trg Republike pre odvajanja za Dobračinu ulicu.

24sedam/Katarina Mihajlović

U Sekretarijatu za javni prevoz kažu da će privremena okretnica biti u funkciji za vreme izvođenja istraživačkih radova na predelu Studentskog parka.

– Privremenu okretnicu će koristi sve trolejbuske i autobuske linije koje u redovnom režimu završavaju na Studentskom trgu. Za izgradnju ove okretnice GSP “Beograd” je raspisao tender i realizacija projekta će zavisiti od dinamike definisane ugovorom sa izabranim ponuđačem – objasnili su u Sekretarijatu.

Konačno rešenje – izmeštanje okretnice na Dorćol

24sedam/Katarina Mihajlović

Dugoročni plan Grada je da okretnicu trolejbusa, kada se za to stvore uslovi, presele na Dorćol, pošto je planirano da Vasina ulica postane pešaka zona, te kratenje vozila ovom saobraćajnicom u budućnosti neće biti moguće.

Poznato je da će nova lokacija privremene okretnice sa Studentskog trga biti u Dunavskoj ulici, a iako je izvođač radova za taj projekat izabran pre nekoliko godina, sve su “kočili” nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Okretnica u Dunavskoj – ideja stara 15 godina

Milan Vujanić Printscreen/TV KCN

Prema rečima stručnjaka za bezbednost saobraćaja Milana Vujanića, ideja o premeštanju okretnice u Duvansku ulicu stara je skoro 15 godina.

– Kada se premesti okretnica na donji Dorćol, dogodiće se prekompozicija saobraćaja. Na primer, ja ću gledati da izbegavam Francusku ulicu, pošto znam da ću tu naići na gužvu – objašnjava za 24sedam naš sagovornik.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja navodi da samu okretnicu nije teško napraviti, ali da je potrebno misliti i o propratnim stvarima, poput trafika, kioska sa brzom hranom i parking-mestima, kako bi zamisao bila kompletna.

Kada je reč o pretvaranju Vasine ulice u isključivo pešačku zonu, Vujanić dodaje da je potrebno misliti i o saobraćaju, koji ne sme biti prekinut.

– Potrebno je da postoji alternativa za funkcionisanje saobraćaja, bez obzira koje se rešenje primeni. Da li će biti komforna ili ne, to je drugo pitanje – rekao je on.

Kako Vujanić ističe, prilaz pešačkim zonama mora postojati sa svih strana, kao što je slučaj sa Knez Mihailovom ulicom.

Ispod Studentskog trga – antički Singidunum

Arheolog Stefan Pop Lazić, Printscreen/YouTube

Na prostoru od oko 200 kvadratnih metara sprovodiće se istraživanja kako bi se utvrdilo da li se ispod Studentskog trga zaista nalazi antički Singidunum.

– Prostor Studentskog trga je u antičkom periodu predstavljao središte rimskog grada. Na osnovu pozicije rimske ulice i nekih nalaza na samom lokalitetu, arheolozi mogu da pretpostave da će biti otkrivene rimske vile i druge, javne građevine – rekao je nedavno za 24sedam arheolog dr Stefan Pop-Lazić.

Zoran Đinđić dobija spomenik

Spomenik bivšem premijeru Republike Srbije dr Zoranu Đinđiću trebalo bi da bude postavljen u blizini zgrade gde je živeo, kao i Filozofskog fakulteta koji je završio.

Mesto gde će monument biti postavljen odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji bi sa Vasinom ulicom i Trgom republike trebalo da bude pretvoren u pešačku zonu.

Pročitajte još

Spomenik je napravljen u obliku belo-srebrne strele čiji je pravac ka nebu, a “Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja” Đinđićeva je misao koja je bila ideja vodilja za spomenik.

Spomenik je visine 6,20 metara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi