Od Brežnjeva i Indire Gandi do De Nira i Breda Pita: Hotel „Moskva” otvorio je pre 113 godina kralj Petar I

14.01.2021

13:30 >> 15:22

0

Autor: J. Vrećo

Nobelovac Ivo Andrić imao je svoj sto u kafeteriji hotela, a u predsedničkom apartmanu noćili su i Robert Maknamara, Kirk i Majkl Daglas, Mila Jovović...

Od Brežnjeva i Indire Gandi do De Nira i Breda Pita: Hotel „Moskva” otvorio je pre 113 godina kralj Petar I
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedan od simbola Beograda, čuveni hotel “Moskva”, danas slavi svoj 113. rođendan.

Hotel je izgrađen na mestu nekadašnjeg hana „Velika Srbija”, zbog čega će, mnogo godina kasnije, nakratko nositi baš taj naziv.

Zgradu, u stilu secesije, projektovali su arhitekta Jovan Ilkić i grupa arhitekta iz Sankt Peterburga. Građenje hotela počelo je 1905. godine. Dve godine kasnije, radovi vredni dva miliona zlatnih dinara bili su gotovi.

Prvobitno je hotel radio kao objekat Palate “Rusija”, sa 36 soba.

Prvog dana nove 1908. godine (14. januar po gregorijanskom kalendaru, koji se i danas primenjuje), Hotel “Moskva” otvorio je kralj Petar I Karađoređević.

Ali pošto u Srbiji sve mora da bude posebno, tako je i otvaranje “Moskve” imalo reprizu. Druga svečanost održana je tri dana kasnije, 17. januara, svirao je Orkestar kraljeve garde, a gosti su bili najznačajniji ljudi tog vremena.

Za vreme bombardovanja Beograda 1941. godine, zgrada hotela bila je ozbiljno oštećena.

Profimedia

Polovinom prošlog veka, hotel “Moskva” je proglašen spomenikom kulture Beograda i pod zaštitom je države.

Predsednički apartman hotela “Moskva” ugostio je mnogobrojne slavne državnike i umetnike: Leonida Brežnjeva, Indiru Gandi, Roberta Maknamaru…

Apartman nosi ime Alberta Ajnštajna, koga je u Srbiju dovela supruga Mileva Marić, poreklom sa ovih prostora.

Pročitajte još:

Nobelovac Ivo Andrić je u kafeteriji hotela “Moskva” imao svoj sto, za kojim je često sedeo sam i pio blagu domaću kafu, sa ratlukom. Po dobijanju Nobelove nagrade za književnost, 1961. godine, postao je prepoznatljiviji i privlačniji javnosti, pa je morao malo da se distancira i tako je odabrao sto na galeriji kafeterije hotela.

U ovom zadnju u srcu sprske prestonice boravili su i poznate ličnosti novijeg doba: Kirk Daglas, Majkl Daglas, Mila Jovović, Robert de Niro, Bred Pit…

Slatki zalogaj Moskve šnit

Mnogi smatraju da je Moskva šnit prvi slatki brend srpske prestonice. Pravi se od nežnog belog krema, reskih višanja, ananasa i bresaka. Ideju nastalu još davne 1974 . godine, kreirala je tadašnja šefica poslastičarnice “Moskva”Anica Džepina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti