Hrvatske ulice odlaze u prošlost iz beogradskih adresara: Koliko srpskih ulica postoji u Zagrebu?

27.12.2021

08:30

0

U Hrvatskoj su nazivi saobraćajnica masovno menjani početkom 90-ih godina, međutim, u Zagrebu i dan-danas postoje Apatinska, Zemunska, Petrovaradinska, Bačka...

Hrvatske ulice odlaze u prošlost iz beogradskih adresara: Koliko srpskih ulica postoji u Zagrebu?
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Prema odluci gradskih odbornika, iz beogradskog adresara u prošlost odlaze Kornatska, Lošinjska, Riječka i Šibenička ulica, međutim, u ličnim kartama Beograđana i dalje se mogu naći Zadarska, Dalmatinska, Gospićka i Sinjska. 

Brisanje hrvatskih toponima iz Beograda sa sobom je povuklo pitanje - koliko se srpskih ulica nalazi u Zagrebu?

Naime, u Hrvatskoj su nazivi saobraćajnica masovno menjani početkom 90-ih godina, međutim, u Zagrebu i dan-danas postoje Apatinska, Zemunska, Petrovaradinska, Bačka, Somborska, Subotička, Rumska, Slankamenska, kao i Fruškogorska ulica.

24sedam/ Goran Sivački
 

U Beogradu prve veće promene nastaju nakon 2000. godine, ali Zagrebačka ulica nestaje tek 2014, kad se menja naziv oko 200 ulica. 

Pored Zagrebačke, koja danas nosi naziv Koče Popovića, "izbrisana" je i Pohorska ulica, koja od nedavno nosi naziv po Generalu Ždanovu.

Sa druge strane, pojedine ulice u srpskoj prestonici i dalje nose naziv po hrvatskim toponima, poput Splitske koja se nalazi iza Hotela "Srbija" na Konjarniku, Zadarske na Kosančićevom vencu, Dalmatinske kod Vukovog spomenike, Gospićke na Zvezdari, Porečke na Starom gradu, kao i Sinjske na Voždovcu. 

U prošlost odlaze još neke ulice

Dosadašnja rakovička ulica Frana Levstika, na inicijativu Dragana Bisenića, od sada će se zvati po Džordžu Kenanu, američkom diplomati i ambasadoru SAD u Jugoslaviji od 1963. godine.

– Kenan je jedan od najvećih američkih spoljnopolitičkih mislilaca posle Drugog svetskog rata, čija karijera se kretala između diplomatije i Univerziteta Prinston. Njegovu dugu karijeru obeležiće i konstantno protivljenje postojanju i delovanju NATO-a – rekla je Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada.

Umesto imena Ljudevita Posavskog, ulica na Voždovcu nosiće od sada ime majora Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, čime se želi sačuvati sećanje na majora srpske i jugoslovenske vojske koji je bio učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i pokreta otpora nemačkom okupatoru. 

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Ovu inicijativu podneo je Bojan Dimitrijević iz Instituta za savremenu istoriju. Na sednici Skupštine usvojen je još jedan njegov predlog, pa je tako buduće ime Šibeničke - Ulica Ivana Ive Fregla, po majoru Jugoslovenske vojske slovenačkog porekla. 

Kornatska će sada biti Ulica Anrija Žamea, francuskog doktora koji je pedesetih godina lečio srpske naučnike nakon nuklearne nesreće u Vinči, a ovu inicijativu podneo je Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Republike Srbije.

Vračarska saobraćajnica na čijim je tablama do sada stajao naziv Riječka sada će, na predlog Nebojše Marjanovića, biti Ulica kneginje Julije, supruge kneza Mihaila Obrenovića, dok će po ideji gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića vojvodu Hrvoja smeniti Ulica kneza Stracimira, nazvana po vladaru oblasti oko Zapadne Morave i brata Stefana Nemanje.

Odbornici su usvojili i odluku da Lošinjska ulica na Zvezdari bude preimenovana u Ulicu Vladana Desnice, srpskog i jugoslovenskog književnika, autora romana "Proljeća Ivana Galeba" i "Zimsko ljetovanje", koji se smatra jednim od najznačajnijih modernističkih pisaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike