RAT NA BLISKOM ISTOKU Islamski otpor u Iraku izveo je napad dronom na Izrael; Tri vojnika su ranjena u eksploziji tunela u Rafi

10.05.2024

16:40 >> 00:05

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Islamski otpor u Iraku izveo je napad dronom na Izrael; Tri vojnika su ranjena u eksploziji tunela u Rafi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 214. dan! 

Izraelski tenkovi i trupe nakon ulaska u grad Rafa na jugu Gaze napadaju ciljeve Hamasa u istočnom delu grada.

Lekari bez granica poručuju da postoji rizik da se taj grad, u kojem je više od 1,5 miliona civila, pretvori u groblje.

Katar osuđuje izraelski upad u Rafu i poziva na međunarodnu intervenciju. Rusija za sada ne vidi perspektivu za mirovno rešenje u Gazi.

Treća masovna grobnica pronađena je u bolnici El Šifa u Gazi. IDF je izveo napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu uživo:

00.03 - Amnesti upozorio na porast stope smrti civila u slučaju kopnene ofanzive na Rafu

Američki odsek grupe za ljudska prava Amnesti internešnal upozorio je danas da bi izraelska kopnena ofanziva na grad Rafa, u južnom Pojasu Gaze, dovela do smrti velikog broja civila kojima bi bila uskraćena pomoć.

 

 

''Nikome u Gazi trenutno ne može da se obezbedi količina pomoći koja je potrebna. Ako se planirana kopnena operacija ne zaustavi, biće ubijeno još hiljade civila'', poručila je grupa na platformi X.

23.45 - Izraelski ambasador u SAD: Odluka Bajdena o oružju šalje pogrešnu poruku

Izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog rekao je danas da odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da zaustavi slanje oružja Izraelu zbog planirane opreacije izraelske vojske u Rafi šalje "pogrešnu poruku" Hamasovim militantima i državnim neprijateljima.

"To je veoma loše. Šalje pogrešnu poruku Hamasu i našim neprijateljima u regionu", rekao je Hercog, preneo je Tajms of Izrael. Hamasu

23.21 - Islamski otpor u Iraku izveo je napad dronom na izraelsku bazu

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa za nekoliko milicija u zemlji koje podržava Iran, saopštila je da je izvela napad dronom na vojnu bazu u Elifeletu na severu Izraela.

 

 

Ni Islamski otpor u Iraku ni izraelska vojska nisu nagovestili da li je pričinjena šteta niti da li je bilo žrtava.

Iračka grupa saopštila je da će nastaviti sa napadima na izraelske položaje i da su oni, kako je navela, "odgovor na masakre koje je Izrael počinio nad Palestincima".

23.12 - Tri izraelska vojnika su ranjena u eksploziji tunela u Rafi

Hamasovo naoružano krilo u Gazi kaže da je miniran tunel u Rafi u vreme kada su izraelski vojnici i vozila bili u blizini.

Izraelska vojska potvrdila je eksploziju, rekavši da su tri vojnika ranjena. Brigade Kasam pokrenule su višestruke napade na izraelske položaje, signalizirajući da su u toku teške borbe u južnoj Gazi.

Na severu, u naselju Zeitun u gradu Gaza, palestinski borci su ispalili minobacačke granate na izraelske snage, dok su dva oklopna vozila gađana raketama Al Jasin i protivtenkovskom eksplozivnom napravom, saopštile su brigade Kasam. U kvartu Sabra, takođe u gradu Gazi, uništen je vojni buldožer D9, dodaju oni.

22.40 - UNRWA zatvorila štab u Jerusalimu nakon napada ''izraelskih ekstremista''

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da privremeno zatvara svoj štab u Istočnom Jerusalimu nakon što su "izraelski ekstremisti" zapalili perimetar nakon nedelja protesta i napada.

Šef UNRWA Filip Lazarini rekao je da je, iako nije bilo žrtava među osobljem, vatra izazvala ''veliku štetu na otvorenom prostoru“, prenosi Tajms of Izrael.

''Naš direktor je uz pomoć osoblja morao sam da ugasi vatru, jer je izraelskim vatrogascima i policiji trebalo neko vreme pre nego što su se pojavili“, poručio je on na platformi X.

21.33 - KAN: Izraelska ratna vlada pred raspadom

Izraelski ratni kabinet uskoro bi mogao da bude raspušten zbog nemogućnosti postizanja dogovora tokom pregovora o oslobađanju talaca, objavio je večeras državni radio KAN. Radio navodi da Nacionalni savez ministra bez portfelja Benija Ganca veruje da su pregovori zapeli i da su male šanse za postizanje dogovora. Tokom sastanka ratnog kabineta u sredu, ministar Gadi Ajzenkot jasno je stavio do znanja da će napustiti vladu ako ne bude napretka, preneo je Džeruzalem post.

21.26 - Britanija padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze

Velika Britanija je danas padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze, čime je ukupna količina britanske pomoći palestinskoj enklavi porasla na više od 100 tona, prenosi Skaj njuz.

 

 

Kako se navodi, 12 tona gotovih jela, vode, pirinča, konzervi i brašna bačeno je duž severne obale Gaze na palete pričvršćene za padobrane od strane osoblja britanskog vazduhoplovstva i vojske iz transportnih aviona A400M.

21.16 - Generalna skupština UN sutra ponovo o kandidaturi Palestinaca za članstvo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija sastaće se sutra kako bi raspravljala o nacrtu rezolucije o ponovnom razmatranju kandidature Palestinaca za članstvo u toj organizaciji i dodeljivanju dodatnih prava.

Profimedia
 

Prema informacijama do kojih je došla agencija Anadolija, novu rezoluciju, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini na glasanje, predlažu Ujedinjeni Arapski Emirati. Naglašava se da "Palestina ispunjava kriterijume za članstvo, prema članu 4. Povelje UN-a" i da zato "treba da bude primljena".

20.33 - Netanijahu: Ako bude neophodno, Izrael će se sam boriti protiv neprijatelja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da će ova zemlja ''ukoliko mora, stajati sama'', nakon što je administracija u Vašingtonu odložila nekoliko pošiljki oružja u Tel Aviv usled neslaganja o izraelskoj ofanzivi na Rafu.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

 

''Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Već sam rekao da ako moramo, borićemo se zubima i noktima'', rekao je on.

20.23 - Izraelska vojska: „Imamo sve što nam je potrebno“ za invaziju na Rafu

Izraelska vojska saopštila je da ima svo neophodno oružje za pokretanje ofanzive na grad Rafah na jugu Gaze.

Na pitanje da li bi izraelska vojska mogla da izvrši invaziju bez američkog oružja, kontraadmiral Danijel Hagari je rekao: „Vojska ima oružje za misije koje planira i za misije Rafa. Imamo sve što nam treba.”

 

 

Hagari je to rekla nakon što je Bajden rekao da neće isporučiti oružje koje bi Izrael mogao da upotrebi za napad na Rafu, usred zabrinutosti za bezbednost stotina hiljada raseljenih civila koji se tamo sklanjaju.

Hagari je rekla da odnosi sa SAD ostaju bliski i da razlike treba da se rešavaju iza zatvorenih vrata.

20.01 - Slovenija pokrenula proceduru za priznanje Palestine

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za "priznanje nezavisne, suverene države Palestine".

Ona je posle sastanka kabineta vlade izrazila nadu da će se to priznanje desiti što pre, a da namena tog poteza nije samo simbolična, već da umiri situaciju u Gazi, prenosi STA.

Tanja Fajon je objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

19.54 - Turska odložila trgovinsku zabranu sa Izraelom

Tursko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da kompanije iz te zemlje imaju rok od tri meseca da isporuče ranije narudžbine za proizvode u Izrael, što je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio kao pobedu te zemlje, nakon što je prošle nedelje Turska najavila zabranu trgovine sa Izraelom u znak protesta zbog ofanzive u Gazi.

"Erdogan je povukao i otkazao mnoga trgovinska ograničenja i pouka je jasna: ne smemo se predati pred pretnjama diktatora i moramo stvoriti alternative da ne bismo zavisili od čoveka iz Muslimanskog bratstva koji sve može da zaustavi bilo kad", napisao je Kac na društvenoj mreži Iks.

Iz turskoj ministarstva je rečeno za Rojters da ukidanje zabrane "ne dolazi u obzir" i da je samo reč o tromesečnom odlaganju tokom kojeg turske kompanije mogu da isporuče već postojeće narudžbine u Izrael, preko neke treće države.

18.44 -Vafa: Najmanje osmoro poginulih kod Rafe

Osmoro Palestinaca je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima u blizini Rafe, na jugu Pojasa Gaze. 

Pogođena je džamija u naselju Barazil, kada su poginule tri osobe, kao i porodična kuća u Sabri gde je stradalo petoro ljudi, prenosi palestinska novinska agencija Vafa. 

16.30 - Stotine vodovodnih i sanitarnih objekata u Gazi oštećeno i uništeno

Stotine vodovodnih i sanitarnih objekata u Gazi oštećeno je ili uništeno otkako je Izrael započeo vojnu akciju protiv Hamasa, pokazala je satelitska analiza BBC Verifaj.

Oštećenje velikog rezervoara vode, takođe, je ozbiljno uticalo na popravke. Nedostatak čiste vode i izlivanje neprečišćene kanalizacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, navode humanitarne agencije.

Izraelske odbrambene snage su za BBC saopštile da Hamas "cinično eksploatiše civilnu infrastrukturu u terorističke svrhe". Borci za zaštitu ljudskih prava tvrde, međutim, da do uništenja dolazi uprkos obavezi Izraela da zaštiti ključnu infrastrukturu prema pravilima rata, osim ako nema dokaza da se lokacije koriste u vojne svrhe.

Čista voda je oduvek bila ograničen resurs u Gazi i ta palestinska enklava se u velikoj meri oslanjala na sistem bušotina i postrojenja za desalinizaciju za snabdevanje vodom. Analize BBC Verifaja su pokazale da je više od polovine ovih vitalnih objekata oštećeno ili uništeno otkako je Izrael započeo svoju osvetu u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Otkriveno je i da su četiri od šest postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ključna za sprečavanje nagomilavanja kanalizacije i širenja bolesti, oštećena ili uništena. Druga dva su zatvorena zbog nedostatka goriva ili drugih zaliha, navela je jedna humanitarna agencija. Postrojenja su bila među više od 600 vodovodnih i sanitarnih objekata koje je BBC Verifaj analizirao, koristeći listu lokacija koju je obezbedilo Vodovodno preduzeće za priobalne opštine Gaze (CMWU).

12.37 - Brod sa paketom humanitarne pomoći krenuo iz Kipra ka Gazi

Američki teretni brod "Sagamor" sa paketom humanitarne pomoći krenuo je iz kiparske luke Larnaka prema pristaništu u Gazi koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, pokazuju sajtovi za praćenje plovila.

Kiparske vlasti su ranije najavile da bi brod mogao uskoro da krene ka plutajućem pristaništu u Gazi, prenosi Rojters.

Kipar je u martu otvorio koridor za snabdevanje Gaze paketima humanitarne pomoći brodovima, zbog narušenih kopnenih ruta od strane izraelske vojske.

11.05 - Nastavljena ekshumacija desetine tela Palestinaca iz masovne grobnice u Al-Šifi

Palestinski spasioci nastavljaju ekshumaciju desetine tela Palestinaca iz masovne grobnice u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi, javila je danas Al Džazira.

Spasilac Rami Dababeš rekao je za katarsku televizijsku mrežu da su tela Palestinaca potpuno neprepoznatljiva zbog, kako navodi, mučenja kojima su bila podvrgnuta, a da su neka obezglavljena. 

Profimedia
 

Palestinski medicinski timovi pronašli su treću masovnu grobnicu unutar bolnice Al Šifa u kojoj je otkriveno 49 tela, saopštila je u sredu kancelarija Hamasa za medije.

9.30 - UN: Deca u Rafi na ivici preživljavanja dok Izrael drži zatvoren granični prelaz

Deca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na "ivici preživljavanja" zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u svom najnovijem izveštaju.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U saopštenju se navodi da je u Pojas Gaze u proseku dnevno ulazilo 48 kamiona humanitarne pomoći i 166.000 litara dizela sve dok izraelski tenkovi nisu zauzeli palestinski granični prelaz Rafa u utorak. "Nastavak blokade ulaska humanitarnih artikala preko prelaza Rafa i nastavak neprijateljstava imali bi ozbiljne posledice po pristup hrani", upozorava se u izveštaju UN, prenela je Al Džazira.

U najnovijem izveštaju se ponavlja ranije upozorenje agencije UN za decu, UNICEF-a, da se veliki broj dece od ukupno više od 600.000 mališana u Rafi već nalaze na "ivici opstanka" i da bi dalja izraelska ofanziva izložila decu "katastrofalnim rizicima".

8.10 - Berns se vratio u Kairo na pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Direktor CIA Vilijam Berns vratio se u Kairo nakon što je u Izraelu završio razgovore sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom. Delegacije Izraela, Hamasa, SAD-a, Katara i Egipta nalaze se u Kairu da bi nastavile pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, prenela je Al Džazira.

Berns je poslednjih dana boravio poseti Dohi, Jerusalimu i Kairu u pokušaju da podstakne dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Zvaničnik Hamasa Izat al Rišek tvrdi da Izrael koristi pregovore o prekidu vatre kao paravan za invaziju na Rafu na jugu Pojasa Gaze i zauzimanje tog prelaza sa Egiptom.

7.50 - Izraelska vlada razočarana zbog odluke SAD o obustavi isporuka municije

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu. - To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća - rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Erdan je ocenio da ova odluka proističe iz političkog pritiska Kongresa na administraciju predsednika Bidena, iz protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD i predstojećih predsedničkih izbora u SAD-u. On je predočio da je predsednik SAD Džozef Bajden istovremeno pozivao ljude da se sete da je rat počeo napadom Hamasa na Izrael, dok istovremeno zadržava "sredstva namenjena uništenju Hamasa".

7.23 - UN:109 Palestinaca poginulo, 296 ranjeno u Pojasu Gaze od ponedeljka do srede

Najmanje 109 Palestinaca je ubijeno, a 296 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze između ponedeljka i srede popodne, uključujući žene i decu koji su poginuli u napadima na stambene kuće u Rafi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), na osnovu podataka koje je dobila od Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

07.10 - Bajdenovo priznanje

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u sredu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

07.00 - Hezbolah: Dva naša borca su poginula

Libanska grupa identifikovala je ubijene borce kao Mustafu Isu i Mohameda Ismaila.

Ranije je palestinski Islamski džihad takođe saopštio da je izgubio tri borca u Libanu.

Izraelska vojska je ranije saopštila da je izvela napade na 20 ciljeva Hezbolaha na jugu zemlje.

06.51 - Izraelska vojska: Kerem Šalom ponovo meta raketnih napada

Izraelska vojska kaže da je prelaz Kerem Abu Salem (Kerem Šalom), koji je bio ključan za operacije pomoći Gazi, ponovo bio meta raketnih napada u kojima je jedan od njenih vojnika „lakše ranjen”.

„Potvrđeno je da je ispaljeno osam raketa koje su prešle iz Rafe u oblast Kerem Šalom“, navodi se u saopštenju vojske.

Izraelska vojska je prošle nedelje zatvorila prelaz za isporuku humanitarne pomoći Gazi, nakon što su rakete ispaljene na njihovu vojnu bazu u južnom delu Izraela. U tom napadu su poginula tri njihova vojnika.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike