SAD jedno pričaju, a drugo rade: Natanjahu tvrdi da Izrael može da pobedi Hamas bez američke pomoći, a iza kulisa oružje samo stiže

16.05.2024

15:45

0

Netanjahu se navodno ne ljuti na Vašington, dok se saradnja i dalje nastvalja u pozadini

SAD jedno pričaju, a drugo rade: Natanjahu tvrdi da Izrael može da pobedi Hamas bez američke pomoći, a iza kulisa oružje samo stiže
Copyright Profimedia

Usred sve glasnijih međunarodnih kritika zbog stava Tel Aviva o Rafi, uz upozorenja da bi dalja vojna eskalacija mogla da izazove "humanitarnu katastrofu", američki predsednik Džo Bajden je promenio stav o kontinuiranoj podršci Izraelu. Vašington sada ne želi da pomaže u oružju svom savezniku.

Izrael će moći da "pobedi" u borbi protiv Hamasa u Gazi čak i bez podrške SAD, rekao je premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za CNBC.

Izraelski lider je istakao da Tel Aviv "ceni i želi" američku podršku i obećao je da će učiniti "sve što može da dobije američku podršku“. Međutim, na direktno pitanje: "Ali možete li dobiti ovu borbu bez američke podrške?“, premijer je kratko odgovorio: "Pa, odgovor je da".

Netanjahu je nastavio izrazivši "zahvalnost" za pomoć dobijenu od Sjedinjenih Američkih Država od izbijanja poslednjeg talasa palestinsko-izraelskog sukoba.

Priznao je "neslaganje oko Gaze, a ne oko Rafe" i napomenuo da Izrael "radi ono što mora".

- Nadam se da ćemo moći oči u oči da razgovaramo sa Sjedinjenim Državama. Ali na kraju radimo ono što moramo da zaštitimo život naše nacije - naglasio je Netanjahu.

Profimedia
Bajden i Netanjahu

Usred rastuće zabrinutosti izražene na globalnom nivou zbog produbljivanja izraelske ofanzive usmerene na Hamas u Rafi, Bajdenova administracija je bila angažovana u balansiranju. Dok naizgled pokušava da ograniči Tel Aviv da smiri one koji su ogorčeni zbog broja poginulih u Gazi i razmera humanitarne katastrofe, Vašington je održavao stalan priliv oružja svom savezniku.

SAD su ranije zaustavile isporuku oružja za Izrael koja se sastojala od 1.800 bombi od dve hiljade funti i 1.700 bombi od pet stotina funti, zajedno sa upozorenjem da će Vašington ograničiti isporuku oružja Izraelu ako on pokrene veliki vojni upad u Rafu.

Odluka je usledila kada je izraelska vojska započela vojnu operaciju u istočnim delovima Rafe i preuzela kontrolu nad prelazom Rafa sa Egiptom.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan pojasnio je 13. maja da SAD i dalje šalju "odbrambeno oružje" i "opseg ofanzivnog oružja" koje ne predstavlja rizik od "velikih civilnih žrtava".

Nekoliko dana nakon što je Bajden najavio obustavu isporuke navedenih bombi Izraelu, pojavile su se vesti da se Vašington sprema da Izraelu pošalje oružje i municiju u vrednosti od 1,25 milijardi dolara. Paket će navodno uključivati tenkovsku municiju u vrednosti od 700 miliona dolara, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike