Konačno rešena misterija izgradnje egipatskih piramida? Novo otkriće objašnjava sve

17.05.2024

14:51

1

Milenijumima je rešenje bilo nadohvat ruke

Konačno rešena misterija izgradnje egipatskih piramida? Novo otkriće objašnjava sve
Egipat, piramide u Gizi - Copyright Profimedia

Naučnici su otkrili davno zakopan krak reke Nil koji je nekada tekao pored područja sa više od 30 piramida u Egiptu.

Ovo otkriće moglo bi da reši misteriju o tome kako su stari Egipćani transportovali ogromne kamene blokove za izgradnju tih masivnih struktura.

Deo reke dug 64 kilometra, koji je prolazio pored kompleksa piramida u Gizi i drugih egipatskih čuda, milenijumima je bio sakriven ispod pustinjskog peska i poljoprivrednog zemljišta.

Studija koja je objavila ovo otkriće navodi da je reka prolazila kroz ovu oblast, što bi objasnilo zašto je niz od 31 piramide izgrađen duž sada negostoljubivog pustinjskog pojasa doline Nila između 4.700 i 3.700 godina pre nove ere.

U ovoj zoni se nalaze i Velika piramida u Gizi, jedina preživela struktura Sedam svetskih čuda antičkog sveta, kao i piramide Kefrena, Keopsa i Mikerina, u blizini drevne egipatske prestonice Memfisa.

Arheolozi su dugo verovali da su drevni Egipćani koristili neki obližnji vodeni put da bi pomerali džinovske kamene blokove za izgradnju piramida, ali niko nije bio siguran u tačnu lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog plovnog puta lokaciji piramida.

Vodeći autor studije Eman Gonajm sa Univerziteta Severne Karoline Vilmington u SAD rekao je da je ovo otkriće ključno za razumevanje tog aspekta drevne egipatske gradnje, prenosi "Gardijan".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike