Iran će se osvetiti za pokušaj napada! One koji su upravljali dronovima čeka smrtna kazna, tako su prošli svi koji su radili za Izrael

19.04.2024

10:31

0

Iako je bio neuspešan, Teheran teško da će oprostiti

Iran će se osvetiti za pokušaj napada! One koji su upravljali dronovima čeka smrtna kazna, tako su prošli svi koji su radili za Izrael
Copyright Profimedia

Eksplozije su se čule u blizini iranskog grada Isfahana u petak ujutru u trenutku kada je Izrael navodno pokrenuo dugo očekivani osvetnički napad na Iran posle operacije koju je Teheran izveo za vikend.

Nije bilo zvanične potvrde o napadu od izraelskih vlasti, a državni mediji u Iranu izvestili su samo da je aktivirana protivvazdušna odbrana, umanjujući tvrdnje o napadu na vojnu lokaciju u gradu oko 315 kilometara južno od Teherana i opisujući incident kao uobičajen.

Neimenovani izraelski i američki zvaničnici rekli su američkim novinama da je Izrael izveo napad, a Njujork tajms je pisao da su tri iranska izvora potvrdila da je napadnuta vojna vazdušna baza u Isfahanu.

Napad je bio naširoko očekivan, a Izrael je tokom nedelje davao naznake da neće dozvoliti da iranski baraž od preko 300 balističkih projektila, krstarećih raketa i dronova ispaljenih u nedelju prođe bez odgovora, što je dovelo do straha od dalje eskalacije rata na Bliskom istoku.

Iranska državna televizija saopštila je da su nešto posle ponoći "tri drona primećena na nebu iznad Isfahana". Sistem protivvazdušne odbrane se aktivirao i uništio ih na na nebu.

Emiter je kasnije rekao da je situacija u Isfahanu normalna i da nije došlo do kopnenih eksplozija. Iranski zvaničnici su prvo prizemljili letove i oslobodili vazdušni prostor, ali su ukinuli ograničenja za letove kasnije u petak ujutro.

 

 

General Siavoš Mihandust, komandant lokalne vojske, rekao je za državnu televiziju da incident nije izazvao štetu u okolini Isfahana.

Iranski analitičar je za državnu televiziju rekao da su mini-dronovima koje je oborila protivvazdušna odbrana u Isfahanu upravljali "infiltratori iz Irana".

Jedan izvor je rekao Rojtersu da SAD nisu umešane, ali da ih je Izrael obavestio pre napada.

Kako prenosi CNN, citirajući visokog američkog zvaničnika, Izrael je rekao SAD da napad nije bio usmeren na iranska nuklearna postrojenja. I CNN i Fox News citiraju zvaničnike koji su napad opisali kao "ograničen".

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael pre napada u petak da će Teheran imati "oštar odgovor" na svaki napad na njegovu teritoriju.

 

 

Iran je u četvrtak rekao Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da Izrael "mora biti primoran da zaustavi svaki dalji vojni avanturizam protiv naših interesa“, pošto je generalni sekretar UN upozorio da je Bliski istok u "trenutku maksimalne opasnosti“.

Infiltratorima se ne piše dobro

Ukoliko se ispostavi da su u napadu zaista učestvovali infiltratori koji se nalaze u Iranu i da su oni upravljali dronovima, pretpostavlja se da Teheran neće imati milosti za njih i da će završiti kao i mnogi koji su radili za Izrael protiv njih.

Trenutno nema mnogo informacija, ali ako se utvrdi gde se nalaze saradnici Izraela i ako završe u rukama vlasti, verovatno će na kraju biti osuđeni na smrt.

Poslednji put se to desilo 29. januara, kada su pogubljena četiri čoveka koja su bila povezana sa Mosadom, izraelskom obaveštajnom agencijom.

Profimedia
 

Smrtna kazna izvršena je nad tri muškarca i jednom ženom pod optužbom za "moharebeh", islamski pravni termin koji znači "vođenje rata protiv Boga“ i " iskvarenost na Zemlji“ kroz njihovu "saradnju sa cionističkim režimom“.

- Četiri člana diverzantske grupe povezane sa cionističkim režimom obešena su - naveli su u saopštenju tada, a prenela je pravosudna novinska agencija Mizan.

Grupa je "počinila opsežne akcije protiv bezbednosti zemlje pod vođstvom Mosada“, izvestio je Mizan.

Njih četvoro su optuženi za otmicu pripadnika iranskih snaga bezbednosti radi izvlačenja obaveštajnih podatak, a optuženi su i za paljenje automobila i stanova nekih agenata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike