RAT NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Ne prihvatamo sporazum koji uključuje okončanje rata; Kolumbija prekida diplomatske odnose sa Izraelom

02.05.2024

16:22 >> 00:08

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Ne prihvatamo sporazum koji uključuje okončanje rata; Kolumbija prekida diplomatske odnose sa Izraelom
Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 207. dan. 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je izraelsku vladu i Hamas da postignu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, dok pregovori o novom privremenom prekidu vatre traju u Kairu.

- Zbog naroda Gaze, zarad 0talaca i njihovih porodica, zarad regiona i sveta - poručio je Gutereš na platformi Iks.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sleteo je  sinoć u Izrael.

23.11 - Izraelski šef diplomatije: Predsednik Kolumbije antisemita

Nakon što je kolumbijski predsednik Gustavo Petro najavio da će njegova zemlja prekinuti diplomatske veze sa Izraelom već sutra, izraelski ministar spoljnih poslova Israel Kac je rekao da je kolumbijski lider "antisemita i pun mržnje".

- Istorija će pamtiti da je Gustavo Petro odlučio da se stavi uz najpodlije čudovište koje je istorija ikada poznavala. Čudovišta koja su palila bebe, ubijala decu, silovala žene i otimala nevine civile - naveo je Kac na Iksu (Tviter).

Kac je ukazao na to da su odnosi Izraela i Kolumbije "oduvek bili bliski".

- Nijedan antisemitski predsednik pun mržnje to neće promeniti - poručio je Kac.

20.06 - Kolumbija prekida diplomatske odnose sa Izraelom

AP Photo/Fernando Vergara, File
 

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro izjavio je da će prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom zbog akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Petro je već oštro kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i rekao da će se priključiti tužbi Južne Afrike koja optužuje Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, navodi Rojters.

- U toku je vreme promena. Predsednik republike najavljuje da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose sa državom Izrael... zato što ima vladu, zato što ima predsednika koji je genocidan - rekao je Petro. 

19.34 - Dvoje poginulih u napadu na izbeglički kamp Nuseirat

Najmanje dva civila su poginula, a petoro je povređeno, u izraelskom granatiranju u južnoj delu Pojasa Gaze kod izbegličkog kamap Nuseirat, prenela je palestinska novinska agencija Vafa. 

18.05 - Borelj: Rafa ne sme biti napadnuta

Profimedia
 

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da partneri Izraela i susedne zemlje dele jedinstveni stav da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze ne sme biti napadnut i pozvao izraelsku vladu da se konstruktivno uključi u politički mirovni proces.

Borelj je napisao na napisao i da međunarodna zajednica takođe jednoglasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

16.21 - Hamnej: Američko gušenje propalestinskih skupova dokazuje pravednu politiku Irana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej ocenio je danas da je "saučesništvo američke vlade u zločinima izraelskog režima" i njeno "nasilno slamanje propalestinskih studentskih protesta" dokazalo pravednu politiku Irana.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to koliko izraelska vlada i njene američke i evropske pristalice pokušavaju da skrenu svetsko javno mnjenje sa Gaze, oni to, kako je naveo, nisu u stanju da učine.

Hamnej je istakao da je ponašanje Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznica prema "mirnim i nedestruktivnim protestima studenata protiv zločina Izraela" dodatni dokaz opravdanosti negativnog stava Irana prema američkoj vladi, prenosi agencija Tasnim.

15.57 - Turska će se pridružiti tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred MSP

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da će se Turska pridružiti tužbi za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).
- Po okončanju našeg pravnog teksta, podnećemo deklaraciju o zvaničnoj intervenciji Međunarodnom sudu pravde u cilju sprovođenja ove političke odluke - rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Indonezije Retnom Marsudijem u Ankari, preneo je Rojters.

- Turska će nastaviti da podržava palestinski narod u svim okolnostima - rekao je on.

15.26 - Netanjahu: Ne prihvatamo sporazum koji uključuje okončanje rata, napašćemo Rafu

Profimedia
 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da neće prihvatiti sporazum koji uključuje okončanje rata u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji.

Prema rečima visokih američkih i izraelskih zvaničnika, Netanijahu je na sastanku sa Blinkemom rekao da, ako Hamas bude insistirao na okončanju rata, dogovor neće biti prihvaćen.

Takođe je naglasio da će do invazije na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze doći i da ta operacija ne zavisi ni od čega, prenosi Tajms of Izrael.

14.43 - Jordan: Izraelci napali konvoje pomoći na putu za Gazu

Jordanska državna novinska agencija saopštila je da su "izraelski doseljenici" napali dva njegova konvoja pomoći koji su bili na putu za Gazu u sredu.

14.12 - Blinken rekao Netanjahuu da se SAD i dalje protive operaciji u Rafi

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je u današnjem razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da se SAD protive planiranom izraelskom napadu na prenaseljeni grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

 

 

Prema njegovim rečima, Blinken je ponovio "jasan stav SAD o Rafi", prenosi Al Džazira.

Miler je dodao da je Blinken takođe primetio "poboljšanje isporuka pomoći u Gazu" i ponovio značaj "ubrzanja i održavanja tog poboljšanja".

13.41 - Više od 90 posto Palestinaca u Gazi živi ispod granice siromaštva

Od početka izraelskog rata protiv Gaze više od 95 posto poslovnih objekata u enklavi potpuno je zatvoreno, a stotine hiljada ljudi izgubilo je posao, navodi se u saopštenju Kancelarije za medije Vlade u Gazi.

Kao rezultat toga više od 90 posto stanovništva Gaze palo je ispod granice siromaštva, a enklava je pretrpela ekonomske gubitke od 33 milijarde dolara, navodi se.

12.56 - UNRWA isporučila brašno za 380.000 porodica u Gazi

Tokom poslednjih šest meseci UN-ova agencija za palestinske izbeglice (UNRWA) opskrbila je više od 380.000 porodica u Gazi brašnom, osnovnom namirnicom koja je ključna za suzbijanje gladi.

 

 

UNRWA je izvršila dostavu pomoći uprkos strogim izraelskim kontrolama njenog kretanja, posebno prema severu Gaze, kao i nedostatku sredstava.

10.54 - Od 7. oktobra na Zapadnoj obali uhapšeno 8.535 Palestinaca

Izraelske snage zadržale su 20 Palestinaca, uključujući jednog maloletnika, širom okupirane Zapadne obale u poslednja 24 sata, prema Palestinskom društvu zatvorenika.

Time se ukupan broj Palestinaca uhapšenih na Zapadnoj obali od izbijanja rata u Gazi 7. oktobra popeo na 8.535.

10.47 - Broj stradalih u Gazi dostigao 34.568

Najmanje 34.568 Palestinaca ubijeno je, a 77.765 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, kaže Ministarstvo zdravlja.

 

 

Ministarstvo je dodalo da su u poslednja 24 sata poginule 33 osobe, dok je 57 ranjeno.

10.04 - Njujorška policija razbila protest na Univerzitetu Kolumbija

Policija je očistila logor solidarnosti sa Gazom na Univerzitetu Kolumbija, ali i izvršila raciju u obližnjem kampusu Siti koledža Unverziteta u Njujorku.

- Masovno hapse studente usred noći, dok su svi zapanjeni užasima na Kolumbiji - napisala je Džin Teoharis, ugledna profesorka političkih nauka u objavi na Iksu.

Zamenik komesara policije Njujorka Kaz Dotri rekao je da je policija pomogla u “uspostavi reda u kampusu” u objavi na Iksu.

9.33 - Blinken: SAD su odlučne da postignu primirje koje vraća taoce kući

Entoni Blinken boravi danas u Tel Avivu i već se sastao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom.

- Čak i u ovim veoma teškim vremenima, odlučni smo da postignemo prekid vatre koji vraća taoce kući - i to sada. A jedini razlog zbog kog to ne bi bilo postignuto jeste Hamas - rekao je on novinarima.

 

 

- Takođe moramo biti fokusirani na ljude koji pate u ovoj unakrsnoj vatri. Usredsređeni na to da im pružimo pomoć koja im je potrebna, hranu i lekove, voda ili sklonište - rekao je Blinken Hercogu.

7.00 - Najmanje 300.000 dece nekad je učilo u školama UNRWA u Gazi

Luiz Voteridž, član osoblja palestinske agencije UN za izbeglice UNRVA, kaže da se najmanje 300.000 dece u Gazi školovalo u školama UNRVA širom opkoljene i bombardovane enklave.

Posle više od šest meseci izraelskog napada na pojas, ove škole se sada koriste kao skloništa za hitne slučajeve u kojima se nalaze stotine raseljenih porodica, rekao je Voteridž u postu na Iks

„Obrazovanje je zamenjeno strahom i gubitkom. Gubitak života, doma i stabilnosti. U Gazi nema detinjstva“, dodao je Voteridž.

6.55 - Brod pod portugalskom zastavom udario u Arapsko more

Dron je napao kontejnerski brod u udaljenim delovima Arapskog mora. To odgovara tvrdnjama jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti u utorak ujutro da su tamo napali brod.

Napad na MSC Orion, koji se dogodio oko 600 kilometara od obale Jemena, izgleda je bio prvi potvrđeni dubokomorski napad na koji su preuzeli Huti otkako su počeli da gađaju brodove u novembru.

To sugeriše da Huti imaju sposobnost potencijalnog udara čak do Indijskog okeana kao što su pobunjenici ranije pretili u svojoj tekućoj kampanji zbog izraelskog rata u Gazi.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike