Uvaljen joj vruć krompir: Zamenila je Forsta u pregovorima za Bregzit, nada se mestu premijera, a balansira na ivici političke smrti

22.12.2021

20:25

0

Dobila je važan zadatak koji joj može pomoći da se popne na vrh, ali koji je, u isto vreme, može koštati trenutne popularnosti

Uvaljen joj vruć krompir: Zamenila je Forsta u pregovorima za Bregzit, nada se mestu premijera, a balansira na ivici političke smrti
profimedia-0637555744 - Copyright Profimedia

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras imenovana je za novog pregovarača sa Evropskom unijom o pitanju Bregzita nakon što je državni sekretar Dejvid Frost u subotu uveče podneo ostavku zbog toga što je, kako navode pojedini mediji, razočaran u smer vladine politike.

U saopštenju premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Džonsona navodi se da će šefica diplomatije voditi pregovore sa EU o kontroverznom trgovinskom protokolu koji reguliše specifične carinske aranžmane.

Ono što je sada sigurno jeste da Liz Tras ne može sebi da priuštiti da bude popustljiva prema Briselu.

Britanska ministarka spoljnih poslova, jedna od miljenica u okviru svoje stranke, baviće se odnosom Ujedinjenog Kraljevstva sa EU nakon Bregzita na svim planovima: vodiće pregovore u potrazi za rešenjem trgovinskog spora Severne Irske, nadgledaće sprovođenja sporazuma o Bregzitu i radiće na uspostavljanju bližih bilateralnih veza sa evropskim prestonicama.

Neki posmatrači u njenom imenovanju vide Džonsonovu spremnost na kompromis, ali kako su konzervativci u parlamentu koji su ostali bez ikakvih drugih funkcija sve kivniji na premijera, svi potezi koje Liz Tras bude vukla biće veoma pažljivo praćeni.

Trasova je uspela da se postavi kao prava osoba za pitanja Bregzita promovišući slobodnu trgovinu i poruku „Globalne Britanije“ kao sekretar za međunarodnu trgovinu. Smatra se pragmatičnom ministarkom, koja je bila spremna da napravi ustupke kako bi sprovela trgovinske sporazume, što joj je povećalo popularnost među poslanicima i članovima torijevaca.

Olivier Douliery/Pool via AP
 

Ipak, dok se bude bavila Brezgitom, mogla bi da se nađe između dve vatre: sa jedne strane dominantna je želja velikog broja konzervativnih poslanika za oštrim pristupom sporu oko protokola Severne Irske, dok je sa druge sve izraženija potreba birača da zemlja nastavi dalje.

Konačnu odluku o tome da li će se sklopiti sporazum sa EU doneće Džonson, ali bi neki problematičan potez koji bi Trasova eventualno mogla da povuče naškodio njenim mogućnostima da trijumfuje na izboru za novog lidera konzervativaca, bez obzira na to što se sad smatra jakim kandidatom.

Vil Taner, direktor istraživačkog centra „Onvard“ i bivši savetnik britanskog premijera, rekao je da je Džonsonova odluka da poveri Trasovoj pregovore o Bregzitu potvrda njenih sposobnosti i prilika za nju da pokaže da je ozbiljan pregovarač.

- Ona mora da obezbedi najbolji mogući dogovor za Ujedinjeno Kraljevstvo, a takav dogovor je neophodan bez obzira na to da li je ona kandidat za lidera ili ne. To je težak zadatak, s obzirom na neke od zahteva najevroskeptičnijeg krila stranke, ali ona će na kraju želeti da dođe do rešenja jer bi ono imalo veoma značajne ekonomske posledice po Veliku Britaniju - posebno kratkoročno, u vreme dok izlazimo iz pandemije - rekao je on.

Njeni prvi potezi vezani za Bregzit biće dobar pokazatelj da li će se kretati u pravcu kompromisa ili će ipak ostati pri Frostovoj tvrdolinijaškoj strategiji, rekla je za tamošnje medije osoba koja dobro poznaje ministarku spoljnih poslova i koja je želela da ostane anonimna.

Profimedia
 

- Ako se odluči za prvu opciju, to će značiti da je procenila da može da se izvuče kompromisom a da u isto vreme ne ošteti svoju popularnost i da će ga skloniti sa puta, predstaviti ga kao svoju pobedu i pokušati da radi na tome da postane premijer. Ukoliko se bude odlučila za drugu opciju, to znači da je procenila da kompromis nije moguć jer bi naškodio njenoj popularnosti i prihvatiće najgoru poziciju, bez obzira na posledice po Severnu Irsku - rekao je dobro obavešteni izvor.

Čovek iz senke

Trasova će voditi protokolarne diskusije i predsedavati sastancima Zajedničkog komiteta i Zajedničkog partnerskog saveta Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, koji nadgledaju sporazum o Bregzitu i trgovinski sporazum.

Zvanični portparol premijera rekao je u ponedeljak da će sve Frosove odgovornosti, uključujući kontroverznu reviziju zakona nasleđenih od EU, preći sa kabineta na Kancelariju za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO).

S obzirom na to da su stvari kojima će se Trasova baviti veoma ozbiljne i obimne i da će često putovati u inostranstvo, sve je više interesovanja za njenog zamenika: Kristofera Hiton-Harisa. On je bivši ministar transporta, koji sada postaje i ministar Evrope u FCDO, dolazeći na mesto na kom je doskoro bila Vendi Morton.

Hiton-Haris je principijelni zagovornik Bregzita, koji je bio poslanik Evropskog parlamenta 10 godina i predsedavao Evropskom istraživačkom grupom konzervativnih evroskeptičkih poslanika. Kao nepokolebljivi konzervativac, Hiton-Haris je izazvao negodovanje britanskih akademika 2017. godine, kada je poslao pismo prorektorima univerziteta tražeći imena svih naučnika uključenih u predavanja o evropskim pitanjima „sa posebnim osvrtom na Bregzit“, kao i kopiju nastavnog plana i programa svakog univerziteta i sva onlajn predavanja o odlasku Britanije iz EU.

AP Photo/Alberto Pezzali, File
 

Njegovo imenovanje u FCDO uveliko je smirilo konzervativne evroskeptike, koji su sa zaprepašćenjem reagovali na Frostovu iznenadnu ostavku. Ali to je umanjilo nade vlasnika kompanija da će uskoro biti pronađena rešenja za poremećaj trgovine u Severnoj Irskoj.

- Mnogi su zabrinuti jer će osoba koja će se time baviti Hiton-Haris, koji je bio predsednik ERG-a. On ne voli Evropu. Potrebna nam je mirna, staložena glava u ovome. Zabrinuti smo oko toga da li će on biti u stanju da uradi ono što je poslovnom sektoru potrebno - rekao je vlasnik jedne velike kompanije.

Taner je opisao Hiton-Harisa kao veoma sposobnu i razumnu osobu, ističući da bi novi ministar mogao da igra odlučujuću ulogu u rešavanju trgovinskog spora Severne Irske i da ubedi zagovornike Bregzita u Britaniji da je kompromis prihvatljiva opcija.

- Konzervativna partija je trenutno u nestabilnom stanju i mogućnost da pregovori o protokolu Severne Irske naruše ravnotežu vlade prilično je velika. Svaki postignuti dogovor treba da zadobije poverenje onih koji sede u poslednjim klupama Konzervativne stranke - rekao je on.

Mala očekivanja

U londonskim diplomatskim krugovima vest o Frostovom odlasku u subotu odjeknula je kao bomba. Ali kada je predviđanje budućnosti u pitanju, diplomate više vole da budu oprezne.

Sa Trasovom na čelu, EU očekuje „mirnije pregovore“ o protokolu za Severnu Irsku i drugim pitanjima Bregzita, rekao je izaslanik jedne države članice, upozoravajući da će mnogo zavisiti od toga koliko političkog prostora i odgovornosti bude dodeljeno Hiton-Harisu.

Olivier Douliery/Pool via AP
 

Ukazujući na njeno očigledno interesovanje za mesto lidera torijevaca, diplomata je rekao: „Veliko je pitanje da li će ona ostaviti gorku čašu Hiton-Harisu ili će preuzeti dominantnu ulogu."

Drugi diplomata je istakao da se čini malo verovatnim da bi ona išla u detalje kao Dejvid Frost, dok je treći rezimirao opšte stanje uma širom EU: „Mi smo na režimu čekanja i nadgledanja.“

Frostova ostavka je, međutim, dočekana sa olakšanjem u Evropskoj uniji. Bivši ministar za Bregzit stekao je malo prijatelja među zvaničnicima i diplomatama EU, koji su se žalili da su njegovi zahtevi zasnovani na antievropskoj, libertarijanskoj ideologiji, a ne na ekonomskom obrazloženju. Brisel je za ovakav stav okrivio insistiranje Londona da se smanji uloga Suda pravde Evropske unije u rešavanju sporova Severne Irske, koja je i dalje jedna od najvećih prepreka u pregovorima o protokolu.

Ministar za Bregzit je bio svestan ovih kritika i priznao je da je dao instrukcije svojim zvaničnicima da se odupru potrebi da budu ljubazni i prijateljski nastrojeni prema kolegama iz EU tokom teških pregovora o Bregzitu, uveren da je nepopustljiv pristup najbolji za postizanje rezultata.

Evropska unija se sada nada da će Trasova, koja se smatra sposobnom i angažovanom, biti više prijateljski nastrojena kad god se pojavi spor u vezi sa Bregzitom. Iako je Trasova sebe opisala kao jednog od ideološki konzervativnih političara, u Briselu postoji osećaj da bi možda bila odlučnija da završi razgovore o protokolu i koncentriše se na druga važna pitanja u odnosima sa EU, kao što je suprotstavljanje Rusiji u istočnoj Evropi i sajber-prostoru.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Frost je odbacio blaži pristup pregovorima o Severnoj Irskoj kao rezultat njegovog odlaska.

- Do poslednjeg dana smo bili apsolutno usklađeni po tom pitanju, a siguran sam da će Liz Tras i Kris Hiton-Haris odraditi odličan posao - poručio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike