Švedska zateže korona mere: Pozivaju na rad od kuće, a posebna pravila važe za okupljanja

21.12.2021

15:15

0

Omikron uneo pometnju

Švedska zateže korona mere: Pozivaju na rad od kuće, a posebna pravila važe za okupljanja
švedska - Copyright AP Photo/Martin Meissner

Švedska će u sklopu novih mera protiv koronavirusa pozvati sve zaposlene da rade od kuće ukoliko je to moguće i nametnuti stroža pravila za socijalno distanciranje, saoštila je danas Vlada te zemlje.

Broj novih slučajeva u zemlji, koja je prošle godine izazvala međunarodnu pažnju zbog odbijanja uvođenja strogog karantina, porastao je poslednjih nedelja kada je većina antikovid mera postepeno ukinuta.

Najnovije mere uključuju ograničenje od 50 ljudi na privatnim okupljanjima i zahtevaju kovid propusnice za javne događaje na kojima je više od 500 ljudi.

Iako su brojevi hospitalizovanih, kao i pacijenata na intenzivnoj nezi i dalje među najnižim u Evropi, oni su takođe počeli da rastu.

AP Photo/David Keyton, File
Švedska ni prošle godine nije uvodila lokdaun

- Sada moramo da preuzmemo zajedničku odgovornost i moramo da se prilagodimo novoj situaciji - rekla je premijerka Magdalena Anderson.

Takođe je dodala da razume građane da su umorni od pandemije i mera, ali, kako je navela, "sada imamo novi soj virusa, što znači da smo u novoj situaciji".

U međuvremenu, švedska Agencija za javno zdravlje upozorila je da tempo novih infekcija nastavlja da raste u narednim nedeljama i da dostiže svoj vrhunac u januaru.

Zemlja bi, prema projekciji, sredinom januara mogla da ima više od 15.000 novih dnevnih slučajeva koronavirusa i to u najgorem scenariju.

Projekcija je uzimala u obzir širenje zaraznijeg omikron soja, pod pretpostavkom da je za 25 odsto zarazniji od delte i uzimajući u obzir različite stepene zaštite koju nude vakcine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike