Nemački politikolog: Da Merkelova nije primila milion izbeglica, izbio bi novi rat na Balkanu

21.12.2021

12:36

0

Analiza Herfrida Minklera

Nemački politikolog: Da Merkelova nije primila milion izbeglica, izbio bi novi rat na Balkanu
Angela Merkel - Copyright Angela Merkel; Profimedia

- Da Angela Merkel 2015. godine nije primila milion migranata, na područlu Balkana bi gotovo sigurno izbio novi rat - tvrdi poznati nemački politikolog Herfrid Minkler.

U intervjuu za "Dojče Vele", Minkler je istakao da je Merkelova pametno prepoznala da je Balkan "bačva baruta evropskog poretka" i da se o njemu treba pametno brinuti.

- U poslednje dve godine, i to uz relativno male brojke izbeglica, uz sve te izbegličke kampove u Moriji i drugde, videli smo kako je dovoljno samo nekoliko hiljada izbeglica da te zemlje dovede na rub njihovih mogućnosti. Zamislimo samo da je Merkelova zatvorila nemačke granice, da je Austrija zatvorila svoje granice, a onda i Mađari. To znači da bi se na jugoistoku, od Mađarske, Hrvatske, od BiH, pa sve tamo do Egejskog mora odjednom našlo pola miliona, možda i više ljudi. U toj situaciji bi se komplikovana etničko-konfesionalna ravnoteža koja postoji u tim krajevima, a radi se o prostorima na kojima su se ranije vodili ratovi povezani s raspadom Jugoslavije, u toj meri raspala, da bi se moralo računati s opcijom da opet dođe do velikih sukoba i nasilja. Ko zna kako bi se u tom slučaju razvijala spirala nasilja, rekao je Minkler i dodao da je Merkelova tada povukla pravi potez.

Yoan Valat/Pool Photo via AP
 

- I kad se stavimo u kožu jednog racionalnog političara, ili kako je to Merkelova rekla da se stvari moraju posmatrati od njihovog kraja, u toj je situaciji bilo sasvim razumljivo da kaže kako je bolje te ljude pustiti u Nemačku, gde su oni i hteli. Odnosno da se nije insistiralo na bezuslovnoj primeni Dablinskog sporazuma, kako bi se sprečilo da Balkan, koji je već i ranije, bio bačva baruta evropskog poretka, ne završi opet u neredu - rekao je.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja posvećena Balkanu ostaće nešto što je do kraja pratilo politiku Anglele Merkel.

- Balkan kao šupljikavi jugoistočni bok Evrope, kao faktor koji ugrožava stabilnost Evrope, kao regija oko koje se Evropljani moraju brinuti, ali na pametan način, to je ono što je pratilo politiku Angele Merkel sve do samog kraja. I zato sam mišljenja da je to sigurno igralo važnu ulogu u donošenju odluke o tome da se teritorija Nemačke iskoristi takoreći kao bazen za alociranje problema koji bi na Balkanu mogao imati opasne posledice - zaključio je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike