Rizikovala je život izveštavajući o pandemiji u Vuhanu, a sada možda neće preživeti zatvor (VIDEO)

20.12.2021

11:21

0

Strahuje se da neće preživeti nadolazeću hladnu zimu

Rizikovala je život izveštavajući o pandemiji u Vuhanu, a sada možda neće preživeti zatvor (VIDEO)
žang - Copyright Youtube/NBC News

U prvim danima pandemije koronavirusa, kada je kineska vlada pokušavala da obuzda širenje virusa, nije se preterano tolerisalo izveštavanje o situaciji sa zarazom u zemlji.

- 00:40 je ujutro, čuje se zvuk krematorijuma. Rade dan i noć - rekla je Žang Žan u snimku iz februara 2020. godine.

U maju je komentarisla za NBC njuz da je "za sada sve u redu" i da je nisu uhapsili.

- Nisu me uhapsili. Međutim, ne znam šta će se dogoditi ako nastavim - kazala je tada.

Tog meseca je nestala. Njen advokat je kasnije potvrdio za NBC da je u decembru na sudu u Šangaju osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja problema".

Ona je jedna od najmanje 10 novinara i komentatora koji su u početnim danima pandemije pokušali da izvrše pritisak na kineske vlasti tražeći da budu transparentnije, a kasnije su pritvoreni. Iako su mnogi drugi od tada pušteni, Žang je i dalje u zatvoru, a porodica i prijatelji strahuju da bi mogla da umre zbog štrajka glađu.

- Ona se zalaže za istinu, zalaže se za pravdu. I ona predstavlja najbolje od Kine - kazala je aktivistkinja Džejn Vang, sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja vodi kampanju za oslobađanje novinarke.

Njen brat, Žang Ju, u oktobru je na Tviteru napisao da Žang sada ima manje od 41 kilograma.

- Možda neće preživeti nadolazeću hladnu zimu - rekao je.

 

 

Kineska ambasada u Britaniji navodi da zemlja pazi na zdravlje zatvorenika i da je njihovo pravo na lekarsku pomoć "u potpunosti zagarantovano".

Žang (38) je jedna od najmanje 127 profesionalnih i novinara građana koje su pritvorile kineske vlasti. Ujedinjene nacije pozvale su na njeno "hitno i bezuslovno" puštanje na slobodu. Prošlog meseca Reporteri bez granica su joj dodelili nagradu za hrabrost.

Žang, bivša advokatica, bila je poznata kineskim vlastima i pre svog izveštavanja o pandemiji. U septembru 2019. učestvovala je u prodemokratskim protestima i pozivala na ukidanje monopola Komunističke partije. Vlasti su je pritvorile pa je u zatvoru provela više od dva meseca. Tada je takođe štrajkovala glađu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike