Otkriveni krvavi zločini mjanmarske vojske: Mučili civile, pa ih ubijali i zakopavali u plitkim grobovima

20.12.2021

08:41

0

Potresna svedočenja preživelih

Otkriveni krvavi zločini mjanmarske vojske: Mučili civile, pa ih ubijali i zakopavali u plitkim grobovima
mjanmar - Copyright Profimedia

Mjanmarska vojska izvršila je niz masovnih ubistava civila u julu, navodi BBC i dodaje da je, prema njihovoj istrazi, ubijeno najmanje 40 muškaraca.

Očevici i preživeli su rekli da su vojnici, od kojih su neki imali 17 godina, priveli seljane pre nego što su ih odvodili i ubijali.

Video snimak i fotografije sa mesta incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena, a onda zakopana u plitke grobove.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u Kaniju, uporištu opozicije u okrugu Sagaing u centralnom Mjanmaru.

 

 

Vojska je naišla na otpor civila otkako je osvojila vlast u februarskom puču, kada je svrgnuta vlada premijerke Aung San Su Chi.

BBC navodi da je razgovarao sa 11 očevidaca u Kaniju i uporedio njihova svedočenja sa snimcima i fotografijama koje je sakupio "mjanmarski svedok", član britanske NVO koji istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Najveći broj ubistava dogodio se u selu Jin, gde je najmanje 14 muškaraca mučeno ili pretučeno nasmrt, a njihova tela su bačena u jarak.

Očevidac iz Jina je rekao za BBC da su muškarci vezani konopcima i tučeni, pre nego što su ubijeni.

- Nismo mogli da gledamo, pa smo spustili glave dole, plakali - rekla je jedna žena, čiji su brat, bratanac i zet ubijeni.

Ona je dodala da su žene molile vojsku da ne rade to, ali da ih nisu slušali.

- Pitali su žene: ''Da li su vaši muževi među vezanima? Ako jesu, pozdravite se, poslednji put''. Potom su kamenovani, udarani kundacima i mučeni ceo dan. Neki vojnici su izgledali mlado, možda su imali oko 17 ili 18 godina, ali neki su bili baš stari. Bila je i žena sa njima - kazala je jedna od preživelih iz sela.

BBC je za ove optužbe pitao portparola vojske i zamenika ministra za informacije, generala Zo Min Tuna, koji nije negirao da su vojnici izvršili masovna ubistva.

- Moguće je da se desilo. Kada nas tretiraju kao neprijatelje, imamo pravo da se branimo - odgovorio je general.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike