Stranka Angele Merkel dobila novog lidera: Najviše je strahovala da će je on naslediti

17.12.2021

15:21

0

Početkom ove godine, kada su održani izbori za novog šefa stranke koji bi poveo partiju u predizbornu trku, on je izgubio protiv Armina Lašeta

Stranka Angele Merkel dobila novog lidera: Najviše je strahovala da će je on naslediti
Angela Merkel; Profimedia

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Nemačke izabrala je danas novog lidera, a ovaj put poverenje članstva dobio je Fridrih Merc.

On je osvojio 62 odsto glasova članstva CDU, i nakon trećeg pokušaja postao je lider partije.

Naime, 2018. Merc se već jednom kandidovao za šefa CDU, ali je tada pobedila kandidatkinja koja je uživala podršku dotadašnje šefice Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer.

Početkom ove godine, kada su održani izbori za novog šefa stranke koji bi poveo partiju u predizbornu trku, on je izgubio protiv Armina Lašeta.

Pošto se Lašet povukao zbog loših izbornih rezultata CDU je morala da bira ponovo lidera, po treći put u samo tri godine.

Ovaj put Merc se kandidovao protiv Norberta Retgena i bivšeg šefa kabineta kancelarke Merkel Helgea Brauna.

Fridrih Merc; Profimedia
 

Predsednik stranačke izborne komisije Ivon Magvas saopštila je da je onlajn predato 132.617 glasova, a putem pošte 115.743, što je 66,02 odsto članova sa pravom glasa.

Merc je osvojio 62,1 odsto glasova, Retgen 25,8 i Braun 12,1 procenata.

Nijedna druga partija nije proteklih godina uspela da mobiliše toliki broj članova da učestvuje na internom glasanju.

Tako je na izborima za čelnika Zelenih učestvovalo 61,6 odsto članstva, a na izboru čelnika Socijaldemokratske partije (SPD) svega 56 odsto.

Merc je deseti lider CDU, a najduže na čelu stranke zadržao se Helmut Kol sa 9.279 dana, nakon kojeg je strankom najduže upravljala Merkel i to 6.816 dana, a najkraće se na tom mestu zadržao Lašet, koji je bio šef CDU manje od godinu dana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug