Tri moguća naslednika Angele Merkel: Jedan je njen žestoki protivnik - ako on pobedi, ne piše joj se dobro!

15.01.2021

20:00 >> 20:03

0

Onaj ko bude izabran za lidera partije najverovatnije će biti novi kancelar Nemačke

Tri moguća naslednika Angele Merkel: Jedan je njen žestoki protivnik - ako on pobedi, ne piše joj se dobro!
Copyright Tanjug/Michael Kappeler/pool photo via AP)

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira na onlajn kongresu, koji se održava danas i sutra (15. i 16. januara) novog lidera stranke. U trci za naslednika Angele Merkel su tri kandidata, advokat Fridrih Merc, stručnjak za spoljne poslove Norbert Retgen i premijer nemačke pokrajine Severna Rajna – Vestfalija Armin Lašet. Pobednika će izabrati 1001 delegat CDU drugog dana kongresa, a novoizabrani predsednik stranke najverovatnije će zameniti Angelu Merkel na čelu vlade ukoliko Hrišćansko-demokratska unija pobedi na izborima zakazanim za 26. septembar 2021. Do tada Angela Merkel ostaje na mestu kancelarke.

Angelina štićenica Anegret Kramp-Karenbauer, postala je lider CDU 2018, ali kako se nije snašla na ovoj funckiji, podnela je ostavku nekoliko meseci kasnije posle skandala na regionalnim izborima, dok je borbu za novog lidera stranke poremetila pandemija, pa je kongres već dva puta odložen.

Od tri kandidata koja se biraju na 33. kongresu CDU samo se politika Fridriha Merca značajno razlikuje od načela Merkelove, dok se od drugih dvojice očekuje da nastave da deluju u skladu sa dosadašnjim principima.

Prema anketama koje su vršene u poslednjih nekoliko nedelja, sva trojica imaju podjednaku šansu da postanu novi lider Hrišćansko-demokratske unije. Merc najveću podršku ima među članovima CDU, Lašet među delegatima koji će glasati za novog lidera, a Retgen je najvoljeniji u narodu. Kako nijedan nema apsolutnu većinu među delegatima, moguće je da će biti održan i drugi krug glasanja i da će novi lider CDU biti poznat tek 22. januara.

Armin Lašet

Profimedia

Lašet je, prema dobro upućenim izvorima, favorit Angele Merkel. Kao premijer najmnogoljudnije od 16 nemačkih država ima veliku prednost jer se već okušao u ulozi koja bi mogla da mu bude poverena kada se 26. septembra bude birao novi kancelar. Njegova neizgovorena poruka je „još četiri godine merkelizma”: što znači da ukoliko on bude novi kancelar posle potencijalne pobede na partijskim izborima, neće biti oštrih skretanja u političkom stavu Nemačke.

Osim toga, smatra se da on zbog svog političkog iskustva dobro zna šta je potrebno da bi se pobedilo na izborima, kao i da je sposobniji od svoja dva rivala da održi jedinstvo partije bez obzira na razlike postojećih struja u njoj i da napravi efikasnu i funkcionalnu koaliciju u Bundestagu. Jedino slaba tačka mu je to što nije toliko popularan na nacionalnom novou koliko u državi u kojoj je premijer.

Fridrih Merc

Profimedia

Fridrih Merc je predstavnik desnog krila CDU, a poznat je po tome što je bio glavni suparnik Angele Merkel za poziciju lidera stranke kada ga je ona pre dvadesetak godina ubedljivo pobedila. Posle poraza korporativni advokat Merc posvetio se radu u privatnom sektoru i obogatio se čekajući priliku da dospe do vrha stranke, pa onda i države.

Merkelova ga je 2018. osujetila u toj nameri kada je izdejstvovala pobedu Anegret Kramp-Karenbauer, zbog čega ne bi čudilo da joj se osveti ukoliko dođe na čelo stranke. U tom slučaju Angela bi teško mogla da ostane kancelarka do kraja mandata, jer bi najverovatnije došlo do prevremenih izbora za Bundestag.

Merc takođe ne želi nagle promene u stranci ukoliko dođe na vlast, ali smatra da je Nemačka „previše usporila” i da to treba odmah da se promeni. Ukoliko se desi da on pobedi na izborima za kancelara Nemačke, neće lako formirati vladu, pošto su za njega kao koalicioni partneri prihvatljivi samo liberali, a nije sigurno da će saradnja sa njima biti dovoljna za formiranje većine u Bundestagu.

Norbert Retgen

Profimedia

Treći kandidat za lidera CDU je Norbert Retgen, predsedavajući u Bundestagovom komitetu inostranih poslova. Dve i po godine bio je na funkciji ministra životne sredine, očuvanja prirode i nuklearne bezbednosti sve dok ga Merkelova nije smenila. On je najmlađi od trojice kandidata, a mediji ga predstavljaju i kao najsmelijeg. Njegove glavne prednosti su dobro poznavanje spoljne politike i elokventnost, pošto svoje stavove, koliko god oni bili čvrsti i oštri ume da prestavi na suptilan način.

Ukoliko bi on bio izabran za šefa stranke, moglo bi da dođe do manjih izmena, ali bi bio održan osnovni pravac kojim se ona kretala pod vođstvom Merkelove. Međutim, za razliku od nje, on ima drugačiji stav prema Rusiji i smatra da Vladimir Putin energetsku politiku koristi za realizaciju sopstvene spoljnopolitičke agende, kao i da Berlin mora da zauzme jasan stav prema tome. Sa druge strane, o pitanju migranata i siromašnih ima slično mišljenje kao i Merkelova – da se poštovanje ljudskog dostojanstva i jednakosti mora primenjivati na sve.

Ako bi on postao lider CDU, očekivalo bi se da posle septembarskih izbora sklopi savez sa Zelenom strankom, koja postaje sve moćnija u Nemačkoj.

U igri za budućeg kancelara još dva imena

Ko god da pobedi u trci za šefa CDU, posle parlamentarnih i izbora za kancelara moraće da vlada u tandemi ili triju. Pretpostavlja se da će Hrišćansko-demokratska unija i njena sestrinska partija Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU) osvojiti oko 35% glasova. Stranka Zelenih, koja je više nakonjena levici, mogla bi da osvoji oko 20%, što bi je učinilo automatskim koalicionim partnerom CDU i CSU.

Pročitajte još

Osim tri CDU kandidata koja bi mogla da postanu kancelari u septembru, postoje i dvojica koji se nadaju ovoj poziciji, radeći na tome da do nje dođu drugim putem. Jedan od njih je ministar zdravlja Jens Span, koji ne krije svoje ambicije. On je trenutno popularan skoro koliko i Merkelova, a prema nekim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, kotira se i bolje od nje, dok je daleko popularniji od sva tri kandidata za predsednika CDU. Popularnost je stekao angažovanjem u svom sektoru, posebno tokom pandemije koronavirusa, kada se konstantno pojavljivao u medijima. Lašet se, svestan njegove popularnosti, udružio s njim u nameri da postane predsednik stranke, kako bi ga posle sa te funkcije predložio za kancelara ispred Hrišćansko-demokratske unije.

Drugi potencijalni kandidat za kancelara je lider CSU Markus Seder, koji se sve češće pojavljuje u emisijima i veoma je otvoren za medije. Ukoliko bi Retgen bio izabran za lidera CDU, Sederove šanse da bude zajednički kandidat ovih partija znatno bi se uvećale.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike