Nikaragva prekinula odnose sa Tajvanom: Kina pružila ruku pomirenja

10.12.2021

10:16

0

Prekidanje diplomatskih veza kritikovao je Stejt department, kao i predsednica države koju sada priznaje samo 14 zemalja

Nikaragva prekinula odnose sa Tajvanom: Kina pružila ruku pomirenja
Tan2021-11-29_54215487_0 - Copyright Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP

Kina i Nikaragva danas su ponovo uspostavile diplomatske odnose, neposredno pošto je ta centralnoamerička država prekinula odnose sa Tajvanom, na koji Kina polaže pravo.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, najavljujući odluku nakon sastanka sa ministrom finansija Nikaragve i dvojicom sinova predsednika Danijela Ortege u severnom kineskom gradu Tjenđinu, saopštilo da je ta zemlja napravila "pravi izbor" koji je u skladu sa "težnjama naroda", prenosi agencija Rojters.

Raskid odnosa sa Tajvanom dolazi nakon višemesečnog pogoršanja odnosa između Ortege i Vašingtona, a odluka je doneta na dan kada je američki Stejt department saopštio da je uveo sankcije Nestoru Monkadi Lauu, Orteginom savetniku za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da on upravlja šemom uvozne i carinske prevare u cilju bogaćenja članova Ortegine vlade.

Stejt department je saopštio i da odluka Nikaragve ne odražava volju naroda te zemlje jer njena vlada nije slobodno izabrana, kao i da je lišava saveznika.

Prekidanje veza kritikovao je i Tajvan, koji sada ima formalne odnose sa samo 14 zemalja, uglavnom u Latinskoj Americi i na Karibima.

Profimedia
 

Zbog ovakve odluke Nikaragve tajvansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je “bol i žaljenje”, navodeći da je Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve.

Kina pozdravila odluku

Kina pozdravlja Nikaragvu zbog njene ispravne odluke da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Pekingom i raskine veze sa Tajvanom, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje dolazi nakon što su se predstavnici vlada Kine i Nikaragve danas sastali u kineskom gradu Tjenđinu, prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, predsednica Tajvana Caj Ing-ven poručuje da je Tajvan nepokolebljiv u svojoj odlučnosti da održi demokratiju, nakon što je Nikaragva prekinula veze sa Tajpejom u korist Pekinga.

- Što je tajvanska demokratija uspešnija, to je jača međunarodna podrška i veći je pritisak autoritarnog tabora - izjavila je ona novinarima.

- Bez obzira na pritisak, to neće promeniti odlučnost Tajvana da održi demokratiju i slobodu, i da maršira ka svetu - dodala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike