Slučaj koji je zatresao planetu: "Pao" još jedan osumnjičeni za ubistvo Kašogija

07.12.2021

16:19

0

Saudijski sud doneo je prošle godine konačne presude, višegodišnje kazne zatvora za osam optuženih, u slučaju njegovog ubistva

Slučaj koji je zatresao planetu: "Pao" još jedan osumnjičeni za ubistvo Kašogija
profimedia-0593847862 - Copyright Profimedia

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, uhapšen je na aerodromu u blizini Pariza. On je pokušao da se ukrca na let za Rijad, javlja francuski radio RTL.

Policijski i sudski izvori rekli su za RTL radio da je uhapšen Kalid Aed el-Otaibi (33), jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara u konzulatu te zemlje u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine.

On je, inače, bivši član Kraljevske garde Saudijske Arabije, a na poternici Interpola je jer je bio u saudijskom konzulatu kada je Kašogi ubijen. Na poternici je još 20 Saudijaca.

Policija ga je uhapsila jutros u 9.30 na aerodromu "Šarl de Gol", dok se ukrcavao na let za Rijad.

Izvori RTL-a rekli su da zasad nije poznato kada je i kako ušao u Francusku neprimećen, kao i da se radi na postupku ekstradicije Turskoj.

Saudijski sud doneo je prošle godine konačne presude, višegodišnje kazne zatvora za osam optuženih, u slučaju njegovog ubistva. 

Grupe za zaštitu ljudskih prava i nezavisni istražitelj UN kritikovali su suđenje, primetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo nije proglašen krivim.

Šta se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu 

Da podsetimo, Kašogija, otvorenog kritičara saudijskog režima, likvidirao je tim saudijskih operativaca u konzulatu te zemlje u Istanbulu. To ubistvo je izazvalo burne reakcije čitavog sveta, a mnogi političari i biznismeni udaljili su se od Rijada.

Zvaničnici Saudijske Arabije odriču svaku umešanost princa Muhameda bin Salmana u ubistvo, i objašnjavaju da je su želeli da dovedu Kašogija u Rijad, ali da je posle borbe u konzulatu u Istanbulu došlo do njegovog ubistva.

Sumnja se da je telo raskomadano i sklonjeno. Prema tvrdnjama službenika koji su čuli audio-snimak operacije, prvo se čuo glas koji je upozorio druge operativce da puste glasnu muziku kako bi ublažili snimak električnog uređaja.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTL

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike