Bela kuća se oglasila povodom kažnjavanja bahatog princa: Ima i boljih metoda od sankcija!

28.02.2021

16:09 >> 17:19

0

Autor: J.B.O.

Prijateljstvo SAD i Saudijske Arabije se završava?

Bela kuća se oglasila povodom kažnjavanja bahatog princa: Ima i boljih metoda od sankcija!
Copyright Profimedia

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da postoje efikasnije metode od sankcija koje Sjedinjene Američke Države mogu da primene protiv saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kojeg smatraju odgovornim za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Ona je navela da Vašington ima i druge alate na raspolaganju da spreči takve događaje kao što je ubistvo Kašogija 2018, što će omogućiti SAD da nastave sa sarađuju sa Rijadom u oblastima koje Bela kuća smatra da su od nacionalnog interesa.

Vašington je ranije objavio izveštaj Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe u kojem se navodi da je Bin Salman “odobrio” operaciju koja je rezultirala smrću Kašogija. Rijad je odbacio ovaj izveštaj.

Novi američki predsednik Džo Bajden nedavno je izjavio da će “Bela kuća uskoro govoriti o tom ubistvu sa saudijskim kraljem“. Od Bajdena da rekapitulira odnos sa Saudijskom Arabijom, odnosno prestolonaslednikom trona, indirektno optuženim za ubistvo koje je šokiralo svet.

Podsetimo, Kašogi je poslednji put snimljen kako ulazi u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali iz nje nikada nije izašao. Nakon višednevnog insistiranja gotovo cele međunarodne zajednice, kao i Turske, na čijem tlu se ubistvo dogodilo, Saudijska Arabija je dozvolila turskim istražiocima da uđu u prostorije ambasade. Ali tada je bilo prekasno.

Pročitajte još:

Kašogijevo telo je sklonjeno na vreme, kao i ključni dokazi. Međutim, kasnija istraga utvrdila je da je Kašogi mučen na posebno brutalan način i da je najverovatnije raskomadan i tako, u delovima, iznesen iz ambasade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike