Brutalna likvidacija Kašogija: Ubice prošle obuku u SAD koju je odobrila vlada?!

23.06.2021

05:31 >> 08:25

0

Obuku je održala grupacija Tier 1, koja je u vlasništvu privatne kompanije Cerberus Capital Management, a osmišljena je u cilju zaštite saudijskih lidera

Brutalna likvidacija Kašogija: Ubice prošle obuku u SAD koju je odobrila vlada?!
Copyright Profimedia

Četvorica Saudijaca koji su učestvovali u ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine u Istanbulu, prošli su godinu dana ranije obuku u SAD na osnovu ugovora koji je odobrio Stejt department.

Obuku je održala grupacija „Tier 1“, koja je u vlasništvu privatne kompanije „Cerberus Capital Management“, a osmišljena je u cilju zaštite saudijskih lidera.

To prenosi Rojters pozvajući se na jučerašnji izveštaj Njujork tajmsa.

U odgovoru na medijski izveštaj portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da prema zakonu to ministarstvo ne može da komentariše licencirane odbrambene aktivnosti koje su navedene u izveštaju novina, a da je u američkoj politici prema Saudijskoj Arabiji akcenat na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

Kašogija, koji je za Vashington post pisao kritičke kolumne o saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, tim operativaca povezanih s princom ubio je i njegovo telo raskomadal u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018.

Izveštaj američke obaveštajne službe iz februara navodi da je saudijski prestolonaslednik odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

Prema pisanju Njujork tajmsa, direktor „Cerberusa“ Luis Bremer potvrdio je prošle godine ulogu svoje kompanije u obuci četvorice članova tima za ubistvo Kašogija, ali je naveo da su Stejt department i druge vladine agencije odgovorne za proveru stranih snaga koje se obučavaju na američkom tlu.

Kašogi je ubije  u oktobru 2018. godine. Pet osoba je osuđeno na smrtnu kaznu, a tri na kaznu zatvora od ukupno 24 godine.

Zvanična istraga Ujedinjenih nacija u junu je potvrdila ono što su turski zvaničnici tvrdili odmah nakon zločina koji se desi u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine – ubistvo je izvršio tim od 15 saudijskih agenata po naređenju državnog vrha kraljevstva. Kako piše u izveštaju UN, postoje snažni dokazi da je direktan nalogodavac bio prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Uprkos zvaničnim saudijskim demantijima, zapadne obaveštajne agencije smatraju da je, u najmanju ruku, verovatno da je prestolonaslednik unapred znao za operaciju ućutkivanja Kašogija. CIA čak veruje da ga je on i naredio

Iako u UN izveštaju nije bilo dovoljnih dokaza da se bin Salman pošalje na sud, detalji ubistva su bili toliko zastrašujući i javni, da je bilo teško zamisliti da neće biti posledica.

Brojne članice UN, na čelu sa SAD, uvele su sankcije kraljevstvu, a pritisci da se suđenje privede kraju bili su sve veći.

Pročitajte još

Rijad, koji je naposletku priznao da je istaknuti novinar i otvoreni kritičar ubijen u “gruboj akciji”, potrudio se da tajnovito suđenje bude daleko iza zatvorenih vrata, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da su ljudi osuđeni na smrt dokazano isti oni koji su počinili zločin u konzulatu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike