Katastrofa pri lansiranju, raspali se sateliti vredni 370.000.000 evra

18.11.2020

14:41 >> 14:21

0

Autor: A. Bulatović

Rakete koje lansiraju satelite u orbitu nisu uspele u dve od poslednje tri misije

Katastrofa pri lansiranju, raspali se sateliti vredni 370.000.000 evra
Copyright Pixabay

Evropska raketa sa španskim i francuskim satelitima vredna 370 miliona dolara srušila se ubrzo nakon lansiranja u utorak.

Neuspeh je veliki udarac ne samo za zemlje koje su izgubile satelite, kao i Evropsku svemirsku agenciju, već i za “Arianespace”, evropskog proizvođača rakete Vega.

Poslednji neuspeh bio je u julu 2019. kada je raketa nosila vojni špijunski satelit za Ujedinjene Arapske Emirate.

Neuspela raketa nosila je španski satelit “SEOSAT-Ingenio”, koji je mogao da napravi detaljne fotografije Zemlje širine do 60 kilometara.

Pixabay

Slike su mogle da se koriste za pomoć istraživačima u razumevanju klimatskih promena i korišćenja zemljišta, praćenju katastrofa i u vojne svrhe, prema španskom ministarstvu nauke.

Bila je u vlasništvu španske vlade, a 75% njene tehnologije razvijeno je u Španiji – najviše od bilo kog drugog satelitskog projekta. Vredela je 200 miliona evra.

Kviz: O istraživanju svemira
Američke svemirske snage dobile letelicu za „orbitalno ratovanje

U raketi je bio i francuski satelit “TARANIS” stvoren kako bi istraživačima pomogao da saznaju više o prolaznim svetlosnim događajima – misterioznim električnim pražnjenjima, često crvenim i plavim blicevima, koji se mogu videti iznad grmljavine.

Koristeći naprednu tehnologiju poput senzora za otkrivanje plazme i električnih polja u svemiru, naučnici su se nadali da će im satelit omogućiti da procene uticaj koji ti događaji imaju na hemiju gornjih slojeva Zemlje.

Francuska svemirska agencija (CNES) potrošila je na projekat 136 miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike