"Švedska čelična ledi" rekla "ne": Šta je razlog najkraće premijerske vladavine u istoriji?

25.11.2021

07:30

0

Iznenađujuće vesti iz uređene države kao što je Švedska odjeknule su planetom

"Švedska čelična ledi" rekla "ne": Šta je razlog najkraće premijerske vladavine u istoriji?
profimedia-0644731317 - Copyright Profimedia

Novoizabrana premijerka Švedske Magdalena Anderson u sredu je podnela ostavku nekoliko sati nakon što ju je imenovao parlament i nakon što njen budžet nije prošao, a Zelena stranka napustila koalicionu vladu. 

Iako je njen boravak na toj funkciji bio neočekivano kratak, Andersonova je ušla u istoriju postavši prva žena izabrana na mesto premijera u Švedskoj, a trebalo je da zvanično preuzme dužnost u petak.

Ova 54-godišnja ekonomistkinja, koja je bila ministarka finansija poslednjih sedam godina, rekla je da se nada da će uskoro ponovo biti izabrana na tu funkciju kao šefica manjinske vlade koju čine samo socijaldemokrate.

Fredrik Persson/TT News Agency via AP
 

- Postoji ustavna praksa da koaliciona vlada treba da podnese ostavku kada jedna stranka ode. Ne želim da vodim vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje - rekla je Andersonova.

Samo nekoliko sati ranije, parlament je izabrao Andersonovu nakon što je u poslednjem trenutku postigla dogovor sa Levom partijom o povećanju penzija u zamenu za njenu ključnu podršku na glasanju u parlamentu u sredu. 

Ali mala partija centra je tada povukla podršku budžetu, zbog ustupaka učinjenih levici, ostavljajući njen budžet sa nedovoljno glasova za usvajanje u parlamentu.

Poslanici su umesto toga usvojili alternativni budžet koji su predstavili opozicioni konzervativni Umereni, Hrišćanske demokrate i krajnje desničarske Švedske demokrate.

Erik Simander/TT News Agency via AP
 

Andersonova je nevoljno rekla da će i dalje moći da upravlja tim budžetom.

Ali u još težem i iznenađujućem udaru, lider Zelenih Per Bolund rekao je da njegova stranka ne može da toleriše opozicioni "istorijski budžet, koji je prvi put sastavljen sa krajnjom desnicom", i da je napustio vladu.

Između ostalog, Andersonova nije mogla da prihvati opoziciono planirano smanjenje poreza na benzin, za koje je rekla da bi dovelo do većih emisija.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike