Slovačka: Od petka na snazi dvonedeljni karantin

24.11.2021

17:53

0

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19

Slovačka: Od petka na snazi dvonedeljni karantin
Copyright Profimedia

Slovačka vlada je danas donela odluku o dvonedeljnom karantinu zbog rekordnog porasta broja inficiranih korona virusa

Premijer Eduard Heger poručio je da će se mere koje stupaju na snagu u petak odnositi na sve građane, i nevakcinisane i vakcinisane, prenosi AP.

Prema odluci vlade za vreme trajanja karantina, građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu.

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je dnevni broj zaraženih u zemlji prvi put iznad 10.000, pošto je u utorak potvrđeno 10.315 pozitivnih slučajeva, čime je za više od 1.000 premašen prethodni rekordan broj zabeležen u petak.

Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Naš svet u brojkama (Our World in Data).

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je juče da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

- To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna, rekla je Čaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u glavnom gradu Bratislave.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 porastao je u ponedeljak za 161 na 3.182, što je iznad nivoa od 3.000 koji se smatra kritičnim prema slovačkom ministarstvu zdravlja.

Prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto kovid pacijenata u bolnicama nije u potpunosti vakcinisano, a stopa vakcinacije u Slovačkoj sa 45,3 odsto je jedna od najnižih u EU, znatno ispod proseka od 65,5 odsto na koliko je na nivou Unije, navodi AP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike