Švedska dobila prvu ženu na mestu premijera: Parlament izabrao Magdalenu Anderson

24.11.2021

10:27

0

Ona je na mestu lidera stranke i premijera zamenila Stefana Levena, koji je ranije ove godine napustio te dve funkcije

Švedska dobila prvu ženu na mestu premijera: Parlament izabrao Magdalenu Anderson
Tan2021-11-11_175652823_0 - Copyright Fredrik Persson/TT News Agency via AP

Nova premijerka Švedske Magdalena Anderson izjavila je danas da je spremna da vodi zemlju čak i ako parlament kasnije tokom dana odbaci budžet manjinske vlade u korist opozicionog predloga zakona o budžetu.

- Mišljenja sam da je opozicioni budžet nešto sa čime mogu da živim - rekla je Anderson novinarima na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Švedski parlament je ranije danas izabrao Anderson, predsednicu Socijaldemokratske partije, za novog premijera, čime je ona postala prva žena na čelu švedske vlade u istoriji te zemlje.

Erik Simander/TT News Agency via AP
 

Anderson je izabrana da na mestu lidera stranke i premijera zameni Stefana Levena, koji je ranije ove godine napustio te dve funkcije, prenosi agencija AP.

Ova političarka već ima dosta iskustva i visoke funkcije joj nisu nepoznanica. Nakon pobede socijaldemokrata 2014. godine, Anderson je postavljena na mesto ministra finansija, a u istom ministarstvu ostala je i psoel izbora 2018. godine.

Za lidera Socjaldemokratske partije izabrana je pre 20 dana, 4. novembra, i tako je postala druga žena na ovoj poziciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike