Vlada Slovačke razmatra zatvaranje: Ne znam šta još treba da vidimo da bismo promenili stav

23.11.2021

20:54

0

Broj hospitalizovanih pacijenata porastao je sa 161 na 3.182, što je iznad nivoa od 3.000 koji se smatra kritičnim

Vlada Slovačke razmatra zatvaranje: Ne znam šta još treba da vidimo da bismo promenili stav
bratislava-1569359_1920 - Copyright Pixabay

Vlasti Slovačke predlažu zatvaranje zemlje i sutra će o tome odlučivati, jer bolnice širom zemlje ne mogu da izdrže pritisak zbog rekordnog porasta broja zaraženih koronavirusom.


Inspirisana susednom Austrijom, slovačka vlada će na sutrašnjoj sednici razgovarati o zatvaranju koje bi važilo i za vakcinisane i za nevakcinisane, a premijer Eduard Heger naglasio je da je neophodno delovati "odmah", prenosi AP.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je danas da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije koronavirusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

- To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna - rekla je Čaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u glavnom gradu Bratislave.

Predsednica je saopštila da je ono što je videla u Univerzitetskoj bolnici u Bratislavi apsolutno "bilo tragično i užasno".

- Slovačka je najgora zemlja po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika. Ne znam šta još treba da vidimo ili čujemo da bismo promenili stav - rekla je Čaputova.

Ona je takođe istakla da je zgrožena činjenicom da se medicinsko osoblje suočava sa pretnjama i mržnjom uprkos svim naporima.

Slovačka je u petak prijavila 9.171 novi slučaj virusa, premašivši prethodni rekord od 8.342 koji je postavljen samo nekoliko dana ranije.

Zemlja je u ponedeljak uvela nova ograničenja koja se odnose na nevakcinisane, kojima je zabranjen pristup svim neprioritetnim prodavnicama i tržnim centrima.

Takođe im nije dozvoljeno da prisustvuju bilo kakvim javnim događajima ili skupovima i moraju da se testiraju dva puta nedeljno da bi otišli na posao.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 porastao je u ponedeljak sa 161 na 3.182, što je iznad nivoa od 3.000 koji se smatra kritičnim prema slovačkom ministarstvu zdravlja.

Prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto kovid pacijenata u bolnicama nije u potpunosti vakcinisano, a stopa vakcinacije u Slovačkoj sa 45,3 odsto je jedna od najnižih u EU, znatno ispod proseka od 65,5 odsto na koliko je na nivou Unije, navodi AP.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike