Nulti pacijent: Naučnici utvrdili ko je bila prva osoba zaražena koronom

19.11.2021

11:27

0

Prvo se mislilo da je računovođa prvi bio inficiran

Nulti pacijent: Naučnici utvrdili ko je bila prva osoba zaražena koronom
Slepi miševi - Copyright AP Photo, File

Prvi pacijent koji je oboleo od kovida 19 bila je prodavačica na pijaci u kineskom gradu Vuhan, a ne računovođa koji nije imao nikakve veze sa pijacom, ali čiji je slučaj doprineo spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba zaražena koronavirusom, izvestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra 2019, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, rekao je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, a objavljeno je u časopisu “Sajens”.

Zabunu je, međutim, izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra, prenosi agencija Rojters.

- Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kovida registrovanog kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je prodavačica morskih plodova najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra - navodi se u studiji.

Rečeno je da je većina ranih simptomatskih slučajeva bila povezana sa pijacom, posebno sa njenim zapadnim delom gde su rakunoliki psi bili u kavezu, što je pružilo snažne dokaze o tome da pandemija potiče sa pijace gde se prodaju žive životinje.

Ovogodišnja zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) odbacila je teoriju da je kovid 19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najverovatnija hipoteza da je prešao na ljude prirodnim putem, verovatno putem trgovine divljim životinjama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike