Dramatična situacija u Nemačkoj! Angela Merkel nezadovoljna: Potrebno preduzeti snažniju akciju

22.11.2021

19:58

0

Kancelarka poslala jasnu poruku liderima CDU

Dramatična situacija u Nemačkoj! Angela Merkel nezadovoljna: Potrebno preduzeti snažniju akciju
AP Photo/Markus Schreiber

Vršilac dužnosti nemačkog kancelara Angela Merkel poručila je liderima svoje konzervativne stranke (CDU) da su mere koje se preduzimaju za zaustavljanje širenja korona virusa u najvećoj evropskoj ekonomiji nedovoljne i da je potrebno preduzeti snažniju akciju.

- Mi smo u dramatičnoj situaciji. Mere koje su sada na snazi nisu dovoljne - rekla je Merkelova liderima CDU na sastanku, saznaje Rojters od dvojice učesnika današnjeg sastanka.

U istom intervjuu,  branila je svoju odluku da postepeno ukine korišćenje nuklearne energije, iako bi to otežalo Nemačkoj odvikavanje od upotrebe fosilnih goriva.

Rekla da se protivi bilo kakvim planovima Evropske unije da nuklearnu energiju označi kao održivu.

- Tačno je, naravno, da se sada suočavamo sa veoma ambicioznim i izazovnim zadatkom završetka energetske tranzicije uz postepeno ukidanje korišćenja uglja i nuklearne energije.

Ona je tražila je da Nemačka napusti nuklearnu energiju nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu, što je odluka sa kojom se većina Nemaca slaže.

To je, međutim, učinilo Nemačku više zavisnom od uglja, sprečilo je da ispuni svoj cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine do prošle godine i doprinelo rastu troškova električne energije za industriju i domaćinstva.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug