Nemačka na korak do nove vlade: Koalicioni sporazum biće predstavljen danas

24.11.2021

10:06

0

Socijaldemokrate levog centra, koje su pobedile na izborima 26. septembra sa ministrom finansija Olafom Šolcom kao kandidatom za kancelara, stranka Zelenih i liberalna FDP trebalo bi da formiraju novu nemačku, trostranačku vladu

Nemačka na korak do nove vlade: Koalicioni sporazum biće predstavljen danas
Analena Berbok i Olaf Šolc - Copyright AP photo

Nemačke stranke koje su u poslednjih nekoliko nedelja bile u koalicionim pregovorima predstaviće danas sporazum koji su postigli.

Na konferenciji za medije koja će se održati u Berlinu biće poznato više detalje, saopšteno je iz Stranke slobodnih demokrata (FDP).

Socijaldemokrate levog centra (SPD), koje su pobedile na izborima 26. septembra sa ministrom finansija Olafom Šolcom kao kandidatom za kancelara, stranka Zelenih i liberalna FDP trebalo bi da formiraju novu nemačku, trostranačku vladu, prenosi portal "Politiko".

Završna sesija koalicionih pregovora počela je jutros s ciljem da se formuliše završni tekst sporazuma, a predstavnici tri stranke najavili su da će Olaf Šolc predstaviti javnosti sporazum zajedno sa liderima tri stranke.

Dogovor će potom biti predstavljen članstvu ove tri stranke, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će stranka odlučiti da li će prihvatiti predloženi koalicioni sporazum.

FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji koja je zakazana za 5. decembar, a ako sve stranke odobre sporazum to će biti učinjeno na vreme kako bi Šolc bio izabran za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra, u okviru predviđenog roka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike