Putin: Nirnberški proces neće biti zaboravljen, zločini nemaju rok trajanja

20.11.2020

10:25

0

Putin je ocenio da su svi pokušaji da se Nirnberški proces relativizuje – udarac na bezbednost cele planete

Putin: Nirnberški proces neće biti zaboravljen, zločini nemaju rok trajanja
Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da zločini nacista nemaju rok trajanja, kao i da su sve odluke Nirnberških suđenja i dalje aktuelni.

– Ti zločini nemaju rok trajanja. Nirnberški tribunal je svojim odlukama dao najbolju moguću ocenu svim tim zločinima protiv čovečnosti nakon čega je i smisao genocida utemeljen u povelji UN – rekao je on učesnicima foruma “Lekcije Nirnberga”.

Putin je ocenio da su svi pokušaji da se Nirnberški proces relativizuje – udarac na bezbednost cele planete, a dug svih građana cele Zemlje jeste da pamti i veliča odluke ovog tribunala.

Pročitajte još: Putin, Erdogan i Nagorno-Karabah: Kakva će biti uloga Turske u Azerbejdžanu

– Reč je o principima koji leže u osnovi posleratnog svetskog poretka, kao i u normama međunarodnog prava. Ti principi i dalje predstavljaju osnov za konstruktivni dijalog i saradnju, a njihov zaborav bi bio udarac za bezbednost celokupne planete – istakao je.

Podsetimo, Nirnberška suđenja ili Nirnberški procesi bila su suđenja istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke. Glavno nirnberško suđenje trajalo je od 20. novembra 1945. do 1. oktobra 1946. godine, a odvijalo se u Nirnberškoj palati pravde.

Pročitajte još: Putin otkrio koliko zaista ima žrtava u Karabahu: “Sporazum zaustavio krvoproliće”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike