Karta koja plaši svet: Erdogan na poklon dobio mapu na kojoj se Turska prostire na Balkan, ali i na deo Rusije (FOTO)

17.11.2021

21:58

0

Fotografija Erdogana i Bahčelija sa mapom objavljena je na nalogu pokreta na Tviteru

Karta koja plaši svet: Erdogan na poklon dobio mapu na kojoj se Turska prostire na Balkan, ali i na deo Rusije (FOTO)
AP Photo/Domenico Stinellis

Lider nacionalističke Partije nacionalnog pokreta Turske Devlet Bahčeli poklonio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu mapu turskog sveta koji obuhvata značajan deo teritorije Rusije, uključujući i Sibir, i Balkan.

Fotografija Erdogana i Bahčelija sa mapom objavljena je na nalogu pokreta na Tviteru.

U „Turski svet“, prema Bahčeliju, spada deo regiona juga Rusije, istočni Sibir, kao i Balkan, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan, Sinđang Ujgurski autonomni region Kine, deo teritorija Mongolija i Irana.

 

 

Istanbul je 12. novembra bio domaćin samita Saveta za saradnju država koje govore turkijskim jezicima (Savet turkofonih država) na kojem je odlučeno da on promeni ime u Organizacija turkofonih država. Odobren je i Koncept turkofonog sveta za period do 2040. godine

. U ovoj Organizaciji su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Turska i Uzbekistan; Turkmenistan i Mađarska učestvuju kao posmatrači.

Partija nacionalnog pokreta na čijem čelu je Bahčeli je sa vladajućom Erdoganovom Partijom pravde i razvoja u političkom savezu koji ima većinu glasova u turskom parlamentu.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti