"Čudesna žena" pobedila HIV! Drugi dokaz čovečanstvu - očistila virus iz organizma bez lekova

17.11.2021

08:31

0

Nalazi sugerišu da je imuni sistem pacijenta čak bio u stanju da očisti rezervoare HIV-a koji omogućavaju virusu da nastavi da se razmnožava decenijama

"Čudesna žena" pobedila HIV! Drugi dokaz čovečanstvu - očistila virus iz organizma bez lekova
zena hiv aids - Copyright Profimedia

Istraživači su identifikovali drugog pacijenta sa HIV-om koji je očigledno očistio virus iz svog tela - bez upotrebe antivirusnih lekova.

Prema izveštaju objavljenom u ponedeljak u "Annals of Internal Medicine", sada 31-godišnja žena kojoj je dijagnostikovan HIV 2013. uzimala je antiretrovirusnu terapiju samo šest meseci tokom trudnoće kako bi sprečila prenošenje infekcije na svoju bebu. 

Ipak, višestruki sofisticirani testovi koji su tražili genetski dokaz HIV-a u krvi pacijenta nisu pokazali netaknut virus u njenim ćelijama, kaže dr Ksu Ju, koji je predvodio istraživački tim koji je izveštavao o slučaju.

On je glavni istraživač na Ragon institutu u Opštoj bolnici u Masačusetsu, MIT i Harvardu, kao i vanredni profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi. 

Pixabay
 

Nalazi sugerišu da je imuni sistem pacijenta čak bio u stanju da očisti rezervoare HIV-a koji omogućavaju virusu da nastavi da se razmnožava decenijama, piše "Tajm".

Trenutni lekovi protiv HIV-a mogu smanjiti dejstvo virusa na nivoe koji se ne mogu detektovati, ali ne mogu u potpunosti da oslobode telo ovih dugotrajnih rezervoara virusa.

- Ne postoji način da se ikada kaže da imamo dokaz da kod ovog pacijenta nema nijednog virusa. Jedino što možemo da kažemo je da nakon analize velikog broja ćelija pacijenta, sa tehnologijom u našoj laboratoriji ne možemo da odbacimo hipotezu da je pacijent verovatno dostigao sterilizujući nivo prirodnim imunitetom - rekao je Ju.

Bilo je prethodnih izveštaja o pacijentima koji su prestali da uzimaju lekove protiv HIV-a i godinama dostizali nivoe virusa koji se ne mogu detektovati, uključujući Timotija Reja Brauna, koji je takođe poznat kao „Berlinski pacijent“, i Adama Kastiljeja, "Pacijent iz Londona".

Obojici je, međutim, dijagnostikovan rak i imali su koristi od transplantacije matičnih ćelija za lečenje, čime su njihove imunološke ćelije zamenjene onima od donatora koji su uključivali ćelije koje bi mogle da blokiraju HIV infekciju. 

Oni su takođe verovatno nastavili da sadrže latentne rezervoare HIV-a, koji su eliminisani kod pacijenta kojeg Ju opisuje.

Pixabay
 

Žena je drugi pacijent koji je očigledno očistio virus na ovaj način. Juov tim je opisao prvu osobu, poznatu kao "pacijent iz San Franciska", 2020. godine.

Žena je trenutno trudna sa drugim detetom, a Ju i doktori  raspravljaju o tome da li njeno izuzetno stanje, naizgled bez virusa, znači da neće morati da uzima lekove protiv HIV-a pre i tokom porođaja (koje smernice trenutno preporučuju trudnicama koje su HIV pozitivne). 

Pacijentkinja će timu takođe dati uzorke svog majčinog mleka kako bi naučnici mogli da utvrde da li ono sadrži virus.

Ju-ov tim je analizirao 1,5 milijardi ćelija krvi i tkiva pacijenta Esperanza od 2017. godine, tražeći bilo kakve nagoveštaje celokupnog genetskog virusnog materijala koji bi ukazivali na virus koji bi potencijalno još uvek mogao biti aktivan i ponovo se replicirati. Ali nisu uspeli da pronađu takve dokaze. 

Oni su, međutim, pronašli fragmente virusnih gena koji su ukazivali da je ovaj pacijent u jednom trenutku zaražen HIV-om.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike