Oglasio se irački premijer posle neuspele likvidacije: Dobro sam! Kukavičkim napadima se ne gradi budućnost (VIDEO)

07.11.2021

09:49

0

Dronom je gađana rezidencija Mustafe al Kadimija u Bagdadu

Oglasio se irački premijer posle neuspele likvidacije: Dobro sam! Kukavičkim napadima se ne gradi budućnost (VIDEO)
al kadimi - Copyright AP Photo/Khalid Mohammed, File

Irački premijer Mustafa al Kadimi nije povređen u sinoćnom napadu dronom na njegovu rezidenciju u Bagdadu, saopštila je danas iračka vojska.

Kadimijeva rezidencija nalazi se u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu, a za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovaj napad predstavlja veliku eskalaciju u jeku tenzija izazvanih odbijanjem frakcija koje podržava Iran da prihvate prošlomesečne rezultate parlamentarnih izbora.

Dvojica iračkih zvaničnika izjavila su da je sedam Al Kadimijevih čuvara ranjeno u napadu sa dva drona koji se dogodio u čvrsto utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

- Dobro sam i među svojim ljudima. Hvala Bogu - tvitovao je premijer ubrzo nakon napada i pozvao na smirenost i uzdržanost u interesu Iraka.

 

 

Nešto kasnije, pojavio se i na iračkoj televiziji sedeći za svojim radnim stolom i poručio, mirno i staloženo da "kukavički napadi raketama i dronovima ne grade domovinu i ne grade budućnost".

U saopštenju vlade se navodi da je bespilotna letelica napunjena eksplozivom bila usmerena direktno na rezidenciju premijera.

Stanovnici Bagdada čuli su detonaciju bombe praćenu jakom pucnjavom iz pravca Zelene zone, u kojoj su smeštene strane ambasade i vladine kancelarije.

Državni mediji navode da bezbednosne snage "preduzimaju neophodne mere u vezi sa ovim neuspelim pokušajem ubistva premijera".

Pokušaj atentata na premijera dogodio se u jeku sukoba između snaga bezbednosti i proiranskih, šiitskih frakcija.

Pristalice ovih proiranskih organizacija su logorovale skoro mesec dana na obodu Zelene zone nakon što su odbacili rezultate parlamentarnih izbora u Iraku na kojima su izgubili oko dve trećine svojih poslaničkih mesta.

Protesti su u petak postali smrtonosni kada su demonstranti pokušali da uđu u Zelenu zonu, jer su snage bezbednosti upotrebile suzavac i bojevu municiju.

Došlo je do razmene vatre u kojoj je ubijen jedan demonstrant povezan sa proiranskim milicijama, a povređeno je više desetina pripadnika snaga bezbednosti.

 

 

Al Kadimi je naredio istragu kako bi se utvrdilo šta je izazvalo sukobe i ko je prekršio naređenja da se ne otvara vatra.

Neki od lidera najmoćnijih frakcija lojalnih Iranu otvoreno su okrivili baš al-Kadimija za sukobe i smrt demonstranata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike