Asanžov advokat upozorava: On boluje od autizma i mogao bi da se ubije ako ga izruče Americi

28.10.2021

16:15

0

Autor: 24sedam

SAD uporno garantuju da ga neće držati u strogim zatvorskim uslovima

Asanžov advokat upozorava: On boluje od autizma i mogao bi da se ubije ako ga izruče Americi
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Odbrana Džulijana Asanža upozorila je na rizik samoubistva osnivača Vikiliksa bude li izručen Sjedinjenim Državama, uprkos garancijama Vašingtona da ga neće držati u strogim zatvorskim uslovima.

Kako se navodi, Asanž pati od autizma i to stanje bi moglo da ga dovede do odluke o samoubistvu.

Australijancu (50) preti 175 godina zatvora u SAD, gde ga sudski gone zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih dokumenata.

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham
 

Drugog dana proučavanja američke žalbe na londonskom Visokom sudu njegovi advokati istakli su da novi podneseni argumenti nipošto ne opravdavaju izmenu prvostepene odluke o njegovom neizručavanju.

SAD su, pokušavajući da razuvere londonske sudije, u sredu osporile tvrdnju o Asanžovom mogućem samoubistvu.

Istaknuto je da Asanž neće biti zatvoren u zloglasnom zatvoru "ADX Florens" u Koloradu, gde su u gotovo potpunoj izolaciji zatočeni pripadnici Al Kaide, između ostalih.

SAD se nadaju poništenju odluke sudije Vanese Barajtser koja je odbila izručenje zbog visokog rizika od samoubistva i mogućnosti pogoršanja Asanžovog psihičkog stanja u američkom pravosudnom sistemu.

AP Photo/Frank Augstein
 

U obrazloženju svoje odluke, Barajtser je podsetila da SAD nisu bile sposobne da spreče samoubistvo američkog pedofila bogataša Džefrija Epstajna optuženog za podvođenje maloletnica.

- Ovi zaključci proističu prevashodno iz prirode Asanžovih psihičkih tegoba i njegovog straha od izručenja zbog posebnosti njegovog predmeta - rekao je advokat osnivača Vikiliksa Edvard Ficdžerald.

- Ništa ne upućuje da će se ovi faktori promeniti zbog američkih uveravanja - rekao je.

Podsetimo, nedavno je objavljena priča da se CIA spremala da ga kidnapuje, što je povelo žustre rasprave među zvaničnicima administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa koliko je takva operacija legalna i praktična.

Pojedini zvaničnici iz Trampovog okruženja su čak razmatrali i Asanžovu likvidaciju, pa su diskutovali o načinima na koje je moguće ubiti osnivača "Vikiliksa".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike