Otkriven identitet prve osobe koja ima pasoš sa rodnom oznakom X: Odrastala je kao dečak, a operacije joj nisu pomogle

28.10.2021

14:42

0

Služila je u mornarici i identifikovana je kao interseks osoba još na univerzitetu

Otkriven identitet prve osobe koja ima pasoš sa rodnom oznakom X: Odrastala je kao dečak, a operacije joj nisu pomogle
Tan2021-10-27_232149995_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Sjedinjene Američke Dražave izdale su prvi pasoš sa rodnom oznakom X, što je prekretnica u priznavanju prava osoba koje se ne identifikuju ni kao muškarci ni kao žene, a prema saopštenju Stejt departmenta, očekuje se da će sledeće godine "ponuda" biti i proširena.

Dana Zim, koja se izjašnjava kao nebinarna osoba, od 2015. godine vodi pravnu bitku sa američkom vladom u vezi sa pasošem u kom je želela da ne bude obavezna da se izjasni ni kao muško ni kao žensko.

Ovaj interseks aktivista iz Fort Kolinsa u Koloradu kaže da je uzbuđen što konačno ima ovakav pasoš, naročito zbog toga što je to korak ka cilju da se pomogne budućim generacijama interseks osoba da budu priznate kao punopravni građani.

Tanjug/AP photo
 

- Ja nisam problem, ja sam ljudsko biće. U tome je poenta - rekla je Zim.

Dana je odrastala kao dečak, a ni nekoliko operacija kojima se podvrgla nisu joj pomogle da izgleda kao muškarac. Služila je u mornarici i identifikovana je kao interseks osoba na univerzitetu, a zbog toga što nije imala pasoš bila je onemogućena da posećuje sastanke organizacije "Intersex International".

Tim advokata koji su radili na tome da Zim dobije pasoš sa oznakom X rekli su da bi odluka SAD da se priključi grupi više od 10 zemalja koje dozvoljavaju opciju trećeg pola omogućila ljudima da putuju kao i svi drugi.

Tanjug/AP photo
 

- Interseksualnim, nebinarnim i transrodnim osobama potrebna su lična dokumenta koja tačno odražavaju ono što smo, a neusklađeni dokumenti mogu stvoriti probleme sa bezbednošću - rekla je Meri Emili O'Hara iz GLAAD-a, najveće svetske organizacija koja zagovara prava LGBT osoba u medijima.

Specijalna izaslanica SAD za prava pripadnika LGBTQ zajednice Džesika Stern nazvala je ovaj potez istorijskim, ocenivši da se njime vladina dokumenta usklađuju sa "realnošću u kojoj živimo", prenosi AP.

- Kada neko dobije lična dokumenta koja održavaju njegov pravi identitet, živeće sa više dostojanstva i poštovanja - rekla je Stern.

Stejt department je u junu saopštio da se ide ka dodavanju trećeg rodnog naziva za nebinarne, interseks i rodno nekonformne osobe, ali da će to potrajati zbog potrebnih ažuriranja kompjuterskih sistema. Sada se osobama koje se identifikuju drugačije dozvoljava da same izaberu svoj pol kao muški ili ženski, ne zahtevajući više od njih da daju lekarsku potvrdu ako se njihov pol ne poklapa sa onim koji je naveden na njihovim drugim identifikacionim dokumentima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike