Kako će izgledati Severna Koreja bez Kima: Ovi potezi govore da se možda spremaju za budućnost u kojoj nema moćnog lidera

01.11.2021

08:14

0

Malo je onih koji bi mogli da zamene Kim Džong-una

Kako će izgledati Severna Koreja bez Kima: Ovi potezi govore da se možda spremaju za budućnost u kojoj nema moćnog lidera
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Malo je svetskih lidera koji su obavijeni velom tajne kao severnokorejski vođa Kim Džong-un.

Otkad je stupio na vlast 2011. godine ne prestaje da se govori o njemu, dok se istovremeno malo zna o njegovom životu.

Ne zna se čak ni koliko godina tačno ima, veruje se da je u kasnim tridesetim.

Poslednjih meseci se provlače i navodi da mu je zdravlje narušeno. Prošle godine, kada se nije pojavio neko vreme u javnosti, pojavile su se i tvrdnje da je preminuo.

Iako je svaki put razuverio svet da je živ i zdrav, Biznis insajder prenosi da određene aktivnosti unutar Severne Koreje dokazuju da se ta zemlja, iza otvorenih vrata, možda sprema za dan kada Kim Džong-una zaista više neće biti.

Tanjug/AP photo
 

Za sada, ne postoje nikakva poznata pravila u okviru hijerarhije vladajuće partije koja propisuju kako se nasleđuje mesto lidera.

Analitičari mogu samo da donesu određene pretpostavke na osnovu prethodnih primera.

Ipak, u istoriji dugoj 73 godine Severna Koreja je imala svega tri lidera i svi su poticali iz iste porodice.

Prvi predsednik Kim Il-sung je još 14 godina pre svoje smrti proglasio svog sina Kim Džong-ila za naslednika.

Kim Il Sung, čovek koji je oblikovao Severnu Koreju: Narod ga obožava, a svetske sile krive za milione mrtvih

Sa druge strane, Kim Džong-il je to izbegavao i tek neposredno pred svoju smrt je doneo odluku. Pošto je i sam podrivao vlast svog oca verovatno se plašio da bi njegov naslednik mogao da učini isto.

Kada je bilo jasno da se neće oporaviti od infarkta, Kim Džong-un je počeo da se priprema za preuzimanje vlasti.

Prošle su dve godine pre nego što je to i zvanično saopšteno.

Iako mlad i neiskusan, smatra se da je Kim Džong-un nemilosrdno učvrstio vlast.

Godine 2013. je pogubio svog teču Džang Song-teka zbog "antirevolucionarnog delovanja". Pošto je Džang služio kao neka vrsta regenta, uticaj koji je imao bio je veliki, pa je mladi Kim želeo to da zaustavi.

Osim toga, naložio je i ubistvo polubrata Kim Džong-nama 2017. godine. Kim Džong-nam je bio najstariji sin Kim Džong-ila pa se verovalo da će baš on biti naredni vođa Severne Koreje. Smatra se da je ispao iz trke za presto jer je pokušao da otputuje u Diznilend u Tokiju sa lažnim pasošem, mada je sam govorio da je zagovarao reforme zbog čega je bio svima trn u oku.

Proteran je iz zemlje 2003, a ubijen je u Kuala Lumpuru nervnim agensom.

Kim bez alternative

Kada je Kim Džong-un stupio na vlast bio je znatno mlađi nego njegovi prethodnici, tako da nije morao da razmišlja o imenovanju naslednika. Izbegavao je da postavi i zamenika, nekog ko bi bio druga najmoćnija ličnost u državi.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Njegova tipična procedura bila je da pusti nekoga da veruje da će biti 'broj 2' godinu-dve i onda bi ga sklonio. Redovno je to radio jer ne želi da iko izgleda kao da može da ga zameni - rekao je Brus Benet, analitičar iz korporacije RAND.

Međutim, bilo je i nekoliko poteza koji govore da je vladajuća Radnička partija Koreje možda ipak pripremala nekoga da zameni Kima.

Na 8. partijskom kongresu u januaru je utvrđen niz promena u vladanju zemljom. Član 28 nalaže da bilo koji član Prezidijuma Politbiroa, najvišeg tela partije, može da predsedava sastancima ukoliko mu je Kim, generalni sekretar, dao saglasnost. To znači da Kim ne mora više da  ili prisustvuje sastancima što pre nije bio slučaj.

Najveću promenu doneo je Član 26 koji donosi poziciju prvog sekretara, a pod tim se podrazumeva prvi zamenik generalnog sekretara, što je neka vrsta potpredsednika države. Radnička partije Koreje nikada ranije nije ni ostavila mogućnost za imenovanje drugokomandujućeg u zemlji.

Profimedia
 

Ipak, niko zasad nije postavljen na tu poziciju, a nema ni naznaka da bi, u slučaju smrti generalnog sekretara, ta osoba automatski preuzela vlast.

- Ova promena postavlja bitno pitanje - Da li će 'broj 2' samo preuzeti vlast ili će se o tome zasedati na sednici Politbiroa - naveo je Benet.

Muke sa zdravljem?

Zdravstveno stanje Kim Džong-una nastavlja da bude misterija pogotovo što je više puta nestajao iz javnosti na najmanje mesec dana. To je samo podgrevalo glasine da je bolestan, da je imao operaciju i slično.

Primetno je da je izgubio određen broj kilograma, a na nedavnoj vojnoj paradi u Pjongjangu je izgledao vitkije nego inače.

- Istina je da ne znamo šta se događa sa njegovim zdravljem, ali znamo da će baš zdravlje biti najvažnija stvar za Severnu Koreju i stabilnost države - istakla je Su Mi Teri, stručnjak za Severnu Koreju i bezbednost u Severoistočnoj Aziji.

Severna Koreja već kuburi sa nestašicama hrane, poplavama i ekonomijom. Gubitak Kim Džong-una bi bio dodatni udarac.

- To je veoma rizičan scenario jer Kim nema naslednika koji je bio pripreman kao Kim Džong-il 20 godina - navela je Teri.

Naravno, najveće pitanje je ko bi zaista mogao da nasledi vođu? 

Pošto su njegova deca mala, to bi mogao biti neki član Politbiroa.

- To je ipak velika nepoznanica, nemoguće je znati da li takva osoba uopšte postoji jer dok mi nešto procenimo, to znači da i KIm zna za to, i ta ličnost je smenjena. Ukoliko neko ima tu nameru, morao bi da spusti glavu i da se pravi da nije tako - dodala je.

Moćna sestra

Ima i onih koji smatraju da je njegova sestra Kim Jo-džong najizgledniji kandidat.

Ne samo što je član porodice Kim već uživa i njegovo potpuno poverenje. Mogla bi da bude i regent njegovoj deci, ukoliko za tim bude potrebe, smatra Biznis insajder.

AP Photo/Felipe Dana, File
 

Prošlog meseca, Kim Jo-džong je unapređena. Vrhovna narodna skupština nju je, zajedno sa još šest funkcionera, izabrala u Komisiju za državne poslove. Vrhovni organ severnokorejske vlade vodi njen brat. U Radničkoj partiji Kim Jo-džong obavlja dužnost zamenice šefa jednog odeljenja u Centralnom komitetu. U sledećem koraku ona bi mogla da se nađe i u Politbirou. Na partijskom kongresu početkom ove godine ona ipak nije napravila taj korak u karijeri, iako su neki očekivali da bi to moglo da se dogodi. Takođe, ona nadgleda i odnose sa Južnom Korejom.

- Ona je najverovatnije najmoćnija pojedinačna figura jer joj Kim veruje - zaključila je Teri.

Uspon Kimove sestre počiva na vrlo tesnoj vezi i međusobnom poverenju koje se razvijalo godinama. Brat i sestra su zajedno proveli razdoblje između 1996. i 2000. godine u jednoj privatnoj školi u Bernu, glavnom gradu Švajcarske, gde je, po nekim navodima, sestra imala bolje ocene od brata. Tokom boravka u Švajcarskoj bili su suočeni sa bekstvom njihove tetke i njene porodice u SAD, kao i s rakom dojke od kojeg je obolela njihova majka. Nakon povratka i završetka školovanja Kim Jo-džong je radila kao lična sekretarica za njihovog oca Kima Džong-ila.

AP Photo/Lee Jin-man, File
 

Tadašnjeg vođu je, sudeći po pisanju lista Džon ang Ilbo, toliko impresionirala svojim političkim talentom da joj je navodno rekao da bi ona, da je muško, postala njegova naslednica. Nakon očeve smrti krajem 2011. godine ona je, kako se tvrdi, takođe kao lična sekretarica pomogla svom bratu da učvrsti moć. Zvanično, njena karijera je počela u odeljenju Radničke partije za propagandu i agitaciju, koje se brine o javnoj prezentaciji Kima Džong-una i njegove politike. Već 2015. godine ona je preuzela rukovođenje tim sektorom. 

Kao Kimova zamenica otputovala je i na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu kao i na sahranu supruge bivšeg južnokorejskog predsednika Kima Dae-džunga.

U dva susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom ona je učestvovala kao članica severnokorejske delegacije. Južnokorejski mediji su je zbog toga prozvali "vesnicom mira".

Kim Džong Un i Kim Jo Džong; Pyongyang Press Corps Pool via AP, File
 

Međutim, odnosi dve Koreje su ubrzo brzo zahladneli nakon propasti samita u Hanoju. U junu 2020. Severna Koreja je digla u vazduh Kancelariju za vezu na granici sa Južnom Korejom, zbog toga što Južna Koreja nije podržala ukidanje sankcija UN protiv Severne Koreje. Pjongjang je kasnije prekinuo telefonske linije zbog propagandnih balona koje su južnokorejski aktivisti "slali" u smeru severa.

Imidž Kim Jo-džong se vremenom transformisao od "ikone korejsko-korejskih veza" do "princeze s otrovnim jezikom", kako piše Japanac Jodži Gomi, dobar poznavalac prilika u Severnoj Koreji. Kimova sestra je Seulu zapretila i vojnim merama. Američku vladu Džoa Bajdena je upozorila da budu oprezni "ako Vašington i ubuduće želi mirno da spava".

Nedavno je oštro kritikovala južnokorejskog predsednika Muna Džae-ina zato što je severnokorejsku raketnu probu nazvao provokacijom. " Ako Mun nastavi u tom tonu da kleveće Severnu Koreju, onda će doći do "totalne blokade" korejsko-korejskih odnosa", rekla je ona. Ubrzo je promenila stav što je značilo da Pjongjang ipak želi da neguje dobre odnose sa Seulom. Smatra se da bi upravo Kim jo-džong trebalo da ispregovara novi susret između brata i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike