Neustrašiva sestra severnokorejskog lidera udarila na Ameriku: Ko je Kim Jo Džong?

31.03.2021

09:00 >> 11:37

0

Autor: Jovana Vrećo

Iako je svet skeptičan prema mogućnosti da se sad pojavi žensko ime za lidera Severne Koreje, mlađa sestra Kim Džong Una izgleda da ne preza od toga da ona

Neustrašiva sestra severnokorejskog lidera udarila na Ameriku: Ko je Kim Jo Džong?
24sedam/Pexels/Profimedia

Moćna vladarka iz senke, sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, svojom oštrom retorikom ne prestaje da potpiruje vatru u već uzavreloj međunarodnoj politici.

Iako je svet skeptičan prema mogućnosti da se sad pojavi žensko ime za lidera Severne Koreje, mlađa sestra Kim Džong Una izgleda da ne preza od toga da ona tom istom svetu pokaže zube, pa je tako oštru retoriku usmerila, ni manje ni više, nego ka sili kao što je Amerika.

Tako je juče nazvala južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina “papagajem kojeg je podigla Amerika”, a pre nekoliko dana je uputila savet za novu administraciju SAD koja „pokušava da širi miris baruta“ u Severnoj Koreji.

– Bilo bi dobro da ne činite ništa što će vam remetiti san ako želite da budete mirni u naredne četiri godine – rekla je Kim Jo Džong za severnokorejski list “Rodong sinmun”.

Ostvarena pretnja

Da se ne plaši da kaže ono što misli, ali i da učini, pokazala je i ranije, kada je zapretila da će dići u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom, koja je podignuta kao deo mirovnih pregovora iz 2018. godine. Javnost je tada ostala zaprepašćena jer je njena pretnja ostvarena samo tri dana kasnije, 16. maja 2020. godine, kada je Pjongjang digao u vazduh kancelariju za vezu u pograničnom gradu Kesong.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA javila je da je kancelarija uništena da bi, kako su poručili, “ološ skupo platio za svoje zločine”, što se očigledno odnosilo na aktiviste koji su iz Južne Koreje slali propagandne letke na Sever.

Kim Jo Džong je tada navela da Mun nije uspeo da ispuni nijednu tačku dogovora uspostavljenog pre dve godine.

Hrabrost ili ludost?

Da lukavo želi da se istakne kao glavna u odnosima dveju Koreja, pokazao je upravo njen korak ka konsolidaciji političke moći, koji je napravila 2018. godine, nakon što je postala prva iz svoje porodice koja je nakon Korejskog rata kročila na južnu polovinu Korejskog poluostrva.

Tako je ona postala jedini član severnokorejske vladajuće porodice koji je ušao u dvoranu njihovog neprijatelja, što je označeno kao istorijski momenat.

Varljivi utisak

Zvaničnici njene matične zemlje kažu da odaje utisak žene čije su inteligencija i samouverenost daleko ispred njenih godina, ali i da je vrlo pametna i da brzo misli, ljubazna je, ali vrlo jasno stavlja do znanja kakav stav ima, a pohvale stižu i od Južne Koreje, jer su je neki opisivali kao veoma smirenu, i ženu koja govori malo, ali tačno i direktno.

Život misterija

O životu Kim Jo Džong malo se zna. Pretpostavlja se da je rođena 1987. godine.

Najmlađe je dete Kim Džong Ila.

Navodno je devedesetih godina prošlog veka pohađala privatnu osnovnu školu u Bernu, a potom se vratila u Severnu Koreju 2000. godine.

U Pjongjangu je diplomirala na kompjuterskim naukama na Univerzitetu “Kim Il Sung”.

Defakto šef Odeljenja za propagandu i agitaciju vladajuće partije postala je 2015. godine.

Otac Kim Džong Il, Profimedia

U diplomatiju svoje zemlje ulazi hrabro, staje uz brata, gradeći njegov kult ličnost, ali posle propalih pregovora s tada aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom 2019. smenjena je u Politbirou.

Ipak, ubrzo je vraćena, a već u avgustu prošle godine, južnokorejski obaveštajni zvaničnici izrazili su sumnju da je Kim deo kontrole državne politike prebacio u ruke svoje sestre, pa i usled svog zdravstvenog stanja, ali to još uvek nije zvanično potvrđeno iz Pjongjanga.

Pročitajte još:

Iako joj je otac, još za života, namenio da nakon njegove smrti postane “desna ruka” svog brata, te bi tako za sestru severnokorejskog lidera Kim Džong Una bilo “prirodno” da on bude jedini čovek kome ona polaže račune, u njenom slučaju se i to često dovodi u pitanje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi